I marginalen: ”Extremvärmen i Västeuropa”

Rekordvärme i England, liksom i Spanien, Portugal och fler länder (Foto: Met Office / WIkipedia CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

När The Clash släppte sin klassiska låt ”London’s Burning” var det nog få som trodde att London skulle bli brännhet av solen. Men klimatförändringarna och den globala uppvärmningen är inte något framtida eller något som ”bara” händer utanför Västvärlden – den är här nu.
London fick temperaturer på uppåt 41 grader i veckan – varmaste någonsin i landet – och var varmare än Sahara! Vädermyndigheten utfärdade för första gången en ”red alert”, den högsta varningen, kring London på grund av rekordhettan, och en ”amber alert” i övriga landet.
Ifjol var det de ödesdigra översvämningarna som drabbade stora delar av Belgien, Nederländerna och delar av Tyskland som klimatskakade Europa. Sverige har haft flera somrar de senaste åren med omfattande skogsbränder, vilket även Portugal och Spanien har drabbats av.
Och alla länder kring Medelhavet har haft katastrofala temperaturer de senaste åren. Fjolårets sommar slog värmerekord i Spanien med en temperatur på 47,1 grader, och förra veckan hade portugisiska Lousã 46,3 grader och spanska Almonte 45,6 grader. Tusentals rapporteras ha dött i Spanien och Portugal i juli som ett resultat av extremvärmen.
DN skriver den 18 juli att: ”Södra Europa har drabbats av allvarlig torka. Vegetationen har på många håll förvandlats till bränsle för stora okontrollerade skogsbränder i flera länder. Den franska tidningen Le Monde kallar bränderna för historiska. De europeiska länderna är dåligt rustade för värmetoppar som kan komma att drabba kontinenten de kommande åren.”

Det är hög tid att förändra det system som för oss över ruinens brant. Den brittiska regeringen höll krismöte, men vad hjälper möten när kraftfulla åtgärder ändå inte vidtas? När ”the bottom line” är status quo – produktionen ska öka och vinsterna än mer.
Det krävs akuta, omedelbara åtgärder. Inte bara för att ställa om all produktion och distribution till en grön, hållbar sådan, utan också för att säkerställa investeringar i skydd mot klimatrelaterade väderkatastrofer. Värmetåliga hus, skydd mot översvämningar, massiv upprustning av katastrofberedskapen, med mera.
Det är för sent att skona framtiden från återkommande värmeböljor och väderkatastrofer, som nu har blivit det nya normala. Men vi kan vända utvecklingen och vi kan skydda varandra – om resurser går till behov och inte vinstjakten. För det krävs gemensam kamp för demokratisk socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!