I marginalen: Kungen slukar miljarder

2018-05-23 10:29:59
I måndags var kung Carl XVI Gustaf på Gotland för att tillsammans med bland annat statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavaren (ÖB) Micael Bydén inviga det nya regementet P18.
Det är första gången sedan andra världskriget som ett nytt regemente sätts upp i Sverige. Så det var pompa och ståt när denna nya symbol för den svenska militariseringen invigdes. När regementet är fullt utbyggt år 2020 kommer det att vara landets modernaste.
Ända fram till att grundlagen ändrades 1975 var kungen formellt högsta befälhavare i Försvarsmakten. Men även efter att ha förlorat den titeln har kungen kvar sina militära grader, general och amiral. Dessutom är kungen mångmiljonär och monarkin slukar årligen drygt 1 miljard kronor.
En ny rapport från Republikanska föreningen, Monarkins verkliga kostnader, visar att den faktiska kostnaden för monarkin är runt åtta gånger större än vad som officiellt redovisas. Enligt regeringen och stadsbudgeten får hov- och slottsstaten ett anslag på 139 miljoner kronor i år, 141 miljoner nästa år och 147 miljoner år 2020. Anslaget, eller apanaget som det heter, består av två delar, varav den ena (slottstaten) bland annat ska finansiera underhållet av kungahuset slott och konstskatter, och den andra lite större är den del som finansierar hovstaten kungafamiljens inkomst, representation och anställda.
Apanage betyder bokstavligen “att ge bröd”, men det är inga allmosor som kungen får av regeringen – långt därifrån. Om den nuvarande regeringen liksom den tidigare kan sägas: “Till konungen och hans hov hör lakejen, och kungadömet har alltid alstrat lakejsjälar” (Wilhelm Moberg: Därför är jag republikan). 

Republikanska föreningens granskning av monarkins verkliga kostnader visar att:
• Den beräknade totala årliga kostnaden för monarkin under år 2017 var minst 1 093 miljoner kronor.
• Detta innebär att varje vuxen kunglighet som utför officiella uppdrag i genomsnitt kostar skattebetalarna drygt 156 miljoner kronor per år.
• För 1 093 miljoner kronor skulle samhället kunna anställa 2 500 nya sjuksköterskor eller 2 300 nya lärare.
Militär nedrustning och monarkins avskaffande är nedskärningar som skulle vara samhällsnyttiga. Vi behöver varken nya regementen eller ett kungahus som är en unken kvarleva från feodaltiden och vars kostnader göms bakom sekretess och falskskyltning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!