I marginalen: ”Maktelitens lönsamma brott”

Tjeckiens premiärminister, den Trumpliknande Andrej Babis, är en av de väldigt många ”topparna” som har avslöjats i Pandoraläckan (Foto: Chambre des Députés / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

På nytt har det avslöjats att rika gömmer pengar i skatteparadis. Det handlar om mångmiljardsvindel och bland de skyldiga finns åtminstone 200 svenskar. Bland dessa 200 finns ”en börs-vd och en av landets rikaste familjer, men också en misstänkt ekobrottsling, högerextremister (två nazister) och en medlem i Hells Angels”, rapporterar SVT som har ingått i det globala journalistiska samarbetsprojekt som gått igenom nära 12 miljoner hemliga dokument. Granskningen har fått namnet Pandoraläckan. 
Av dokumenten framgår bland annat att Tjeckiens premiärminister Andrej Babis, en Trumptyp som är landets näst rikaste individ och som gick till val på att stoppa skattefusk och korruption, med hjälp av en rad brevlådeföretag i skatteparadis har köpt slott och andra exklusiva fastigheter i Frankrike. 
Babis är inte en ensam makthavare som har avslöjats med händerna i syltburken. I Pandoraläckans alla dokument finns åtminstone 130 dollarmiljardärer och 330 toppolitiker som med samma upplägg – brevlådeföretag och hemliga konton – gömt undan pengar eller köpt fastigheter, lyxyachter, privata jetplan med mera.
”Det är Europas elit som har avslöjats”, skriver tyska Deutsche Welle. Och inte bara Europas elit, utan världens. Totalt identifieras 35 nuvarande eller före detta stats- och regeringschefer.
Bland de identifierade finns förutom Babis: Chiles president Sebastián Piñera, Ecuadors president Guillermo Lasso, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Kenyas president Uhuru Kenyatta. I dokumenten hittas också finansministrarna i Nederländerna, Brasilien (plus landets centralbankchef) och Pakistan, en tidigare finansminister i Frankrike och den före detta IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn samt Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair som alltid brukade hävda att hans händer var kliniskt rena. 
Men Tony Blair har via diverse trixande köpt en fastighet i London utan att betala dryga 3,2 miljoner kronor i så kallad stämpelskatt. Klanen Blairs förmögenhet passerade för övrigt 200 miljoner brittiska pund-vallen (3,3 miljarder kronor) 2020. 

Pandoraläckan avslöjar vidare att monarkierna världen runt utgör en kleptokrati. Kung Abdullah II av Jordanien har exempelvis via ett hemligt upplägg med brevlådeföretag byggt upp ett globalt fastighetsimperium med åtminstone 14 lyxfastigheter.
Bakom varje förmögenhet döljer sig inte bara ett utan flera brott, vilket Pandoraläckan visar svart på vitt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!