I marginalen: ”Militarism i förarsätet”

När regeringarna nu tar kriget som ursäkt för att genomföra den kraftigaste militära upprustningen på flera årtionden kan den globala vapenindustrin – mänsklighetens skarprättare – se fram emot ett nytt och oemotsvarat uppsving (Foto: jo.sau / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Redan efter några dagars förfärande krig i Ukraina började den globala vapenindustrin att utnämna sig som krigets ”vinnare”. ”Vapenindustrin, inklusive Saab, kommer att tjäna på kriget i Ukraina”, säger Pieter Wezeman, forskare vid Sipri (Stockholms fredsforskningsinstitut) till radions Ekot den 3 mars.
Den globala vapenindustrin producerar död och förintelse. Verksamheten är extremt vinstrik. Även under pandemin blomstrade vapenhandeln och världens militärutgifter fortsatte att öka. ”Vapenförsäljningen ökade, trots att världsekonomin krympte med 3,1 procent under pandemins första år (2020). Industrins giganter skyddades till stor del av regeringarnas fortsatta efterfrågan på militära varor och tjänster” (Sipri den 6 december 2021).
Vapenexport är en av Putinregimens största inkomstkällor. Ryssland är världens näst största vapenleverantör (USA är den största). Men när regeringarna nu tar kriget som ursäkt för att genomföra den kraftigaste militära upprustningen på flera årtionden kan den globala vapenindustrin – mänsklighetens skarprättare – se fram emot ett nytt och oemotsvarat uppsving. Nyligen beslöt exempelvis Bidenadministrationen att kraftigt öka de amerikanska militärutgifterna. ”De höjda försvarsanslagen kommer att gynna USA:s största vapenproducenter som Lockheed, Northrop Grumman Corp och General Dynamics”, kommenterade nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste höjningen är dock bara början på Bidens militära upprustning och redan nästa år beräknas USA:s militärutgifter ha sprängt 800 miljarder dollar-vallen. ”Det är ett paradigmskifte, vilket gör köp av aktier i vapenproducerande företag till den bästa investeringen”, menar en börsanalytiker på Bank of America och gör sig omedvetet till talesperson för ett kapitalistiskt system som går över lik för att öka sina vinster.
Den tyska regeringskoalitionens (som leds av Socialdemokraterna) beslut att öka militärutgifterna till 2 procent av BNP och ge landets försvarsmakt ett tillskott på dryga 1 000 miljarder kronor har ”i ett slag förändrat förutsättningarna för det tyska vapenindustrin”, skrev Financial Times den 1 mars.
– Tidigare tyckte många att vi var en skadlig industri, som inte borde finnas. Men nu är det andra tider, säger en överlycklig chef för Rheinmetall, landets största vapenfabrikör, till tidningen.
Rheinmetall och andra tyska vapenfabrikanter räknar nu med en 50-procentig ökning av beställningarna.
Konfiskera krigsprofitörernas tillgångar– stoppa militarismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!