I marginalen: ”Rött kort till blåbrun rasism”

Björn Söder och SD-rasisterna ”Sverige pt svenskarna” har nu blivit regeringspolitik. De blåbrunas Tidöavtal genomsyras av SD:s ”svenskhet” och hat (Foto: Pressbild riksdagen).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige!”, skrek SD:aren Björn Söder på rasisternas partidagar inför valet 2010. Det som Björn Söder och SD-rasisterna tidigare skrek har nu blivit regeringspolitik. De blåbrunas Tidöavtal genomsyras av SD:s ”svenskhet” och hat.
”Den som befinner sig i Sverige och åtnjuter svensk gästfrihet har en skyldighet att uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar och inte i handling missakta befolkningen”, står det i Tidöavtalet. Det Tidöavtalet benämner som ”svenska värderingar” ska läsas som de blåbrunas rasism. Regeringens rasism och ”svenskhet” kombineras med oemotsvarat fjäsk för rika, storbolag och militären.
Bara några dagar efter vårbudgeten gick arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson (L) till nya angrepp mot arbetslösa. ”Människor som invandrat till Sverige och idag är arbetslösa bör tvingas att flytta dit jobben finns”, sa SD-papegojan Pehrsson som sitter i en regering som svarar den ökade arbetslösheten med att slå ännu hårdare mot de arbetslösa.
En annan sida av denna politik är att regeringen fryser inne omställningspengarna. För Tidöavtalet innehöll även attacker mot det otillräckliga omställningsstöd som facktopparna har fått i utbyte mot att de sa ja till de försämringar i LAS (Lagen om anställningsskydd) som kapitalisterna, de blåbruna och januariavtalets partier med Socialdemokraterna i spetsen ville se genomförda.

När facktopparna sålde ut anställningsskyddet ursäktade man det med att ”våra medlemmar kommer att få ta del av ett omställningsstöd i världsklass” (IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson den 27 januari 2022). Omställningsstödet skulle dock inte betalas av arbetsgivarna, utan med sämre anställningstrygghet och dyrare CSN-lån (höjd ränta).
När sedan de blåbruna kom till makten såg man till att utnyttja facktopparnas svek och höjde räntan på CSN-lån från den 1 januari i år samt vägrade att avsätta några pengar till omställningen. Totalt har nu närmare 37 500 personer sökt stödet, varav endast 1 952 har beviljats stöd.
Inga omställningspengar, men försämringarna i LAS är på plats och avtal körs över. Fackens ledningar nöjer sig med kritiska ord, när det krävs handling och masskampanjer för att stoppa de blåbruna.
• Rött kort till de blåbruna. Enad kamp mot rasism och för jobb, välfärd och bostad till alla – låt superrika och storbolag betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!