I marginalen: ”Svältlöner efter H&M:s hyvling”

Av de som hyvlades uppger 25 procent att de inte alls kan leva på sin lön, och ytterligare 23 procent svarar att de endast i låg utsträckning kan det (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Färre timmar, lägre löneinkomster och svårare att försörja sig på sitt arbete. Det blev konsekvenserna för Handels medlemmar av H&M:s hyvling.
I genomsnitt minskade den kontrakterade arbetstiden med 10 timmar i veckan för de som fick sin arbetstid hyvlad, vilket motsvarar sänkt löneinkomst med 7 340 kronor i månaden.
Handels har ställt frågor till mer än 2 000 butiksanställda på H&M om hur hyvlingen av arbetstid har påverkat dem. Av de som hyvlades uppger 25 procent att de inte alls kan leva på sin lön, och ytterligare 23 procent svarar att de endast i låg utsträckning kan det.
”Jag har mått och mår fruktansvärt dåligt då jag blev drabbad dubbelt upp av både hyvlingen av timmar och blev av med min ansvarstjänst efter många år av lång och trogen tjänst”, vittnar en H&M-anställd i enkäten.
Den nya, försämrade LAS (Lagen om anställningsskydd) ger inget skydd mot hyvling, och det gör inte heller Handels nya avtal.
Inför avtalsrörelsen reste Handels krav på ett stopp för hyvlingen och en lön som det går att leva på. Men man tog inte kamp för kraven. Det blev inget stopp för hyvling. ”Om det nya kollektivavtalet hade funnits när H&M började sin stora omorganisation och hyvling hade det blivit dyrare för företaget att skära så hårt i arbetstid för de som jobbat länge. Men det hade inte kunnat stoppa hyvlingen”, som Handels tidning Handelsnytt skrev efter att det nya avtalet undertecknats. Och lönemässigt blev utfallet lika magert som andra avtal.

När facktopparna sålde ut LAS ursäktades det med att det skulle bli både dyrare och svårare för arbetsgivarna att hyvla arbetstiderna. Men den nya LAS gav inte något skydd ens för dem med mycket lång anställningstid på H&M.
Nya LAS var tandlös och den stoppade inte alls missbruket av hyvling, som Kommunals dåvarande ordförande Tobias Baudin hävdade. Efter att ha hjälpt S-regeringen att försämra anställningsskyddet blev Tobias Baudin Socialdemokraternas partisekreterare.
Efter hyvlingen gav H&M:storägare, klanen Persson med Stefan Persson som hövding, sig själva en belöning (i aktieutdelning) på totalt 4,6 miljarder kronor.
Under de senaste fem åren har H&M delat ut 54 miljarder kronor till aktieägarna och mest har klanen Persson fått, som äger 55,6 procent av kapitalet och 78,4 procent av rösterna i H&M.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!