I marginalen: ”Svårslaget rekord i girighet”

Carl-Henric Svanberg, AB Volvos ordförande, är girig som få (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg var enligt egen utsago ”stolt” när han lät meddela att bolaget delar ut dryga 30 miljarder kronor till aktieägarna i år, vilket är svenskt rekord i aktieutdelning.
Till det ska läggas att Volvos chefer har fått dela på en sammanlagd bonus på 118 miljoner kronor under 2020. Volvos vd Martin Lundstedt kvitterade exempelvis ut över 21 miljoner kronor i bonus förra året.
Detta trots att miljardären Carl-Henric Svanberg, som för några år sedan köpte ett av landets dyraste fastigheter till en kostnad av 120 miljoner kronor och som år 2017 köpte en ny segelbåt till priset av 190 miljoner, bedyrade att det blir inga bonusar för ledningen under 2020. 
När bonusregnet över cheferna sedan avslöjades försvarade sig ordförande Svanberg med att ”vi gjorde det för Volvos bästa eftersom krisen var betydligt allvarligare än vad som framkommit”. Ett försvarstal värdigt en brännvinsadvokat, skulle man ha sagt förr.
AB Volvo fick sammanlagt 1,7 miljarder kronor i statligt stöd under våren 2020. Det var mer än vad man hade begärt, så bolaget har lovat att betala tillbaka en halv miljard kronor av stödet. Det löftet har ännu inte infriats och ännu har Volvos ledning inte gett något besked om när återbetalningen ska ske.
Stödet betalade permitteringar av 20,000 anställda som gick ner i tid och lön, flera tusen anställda inom koncernen förlorade dessutom sina jobb, allt medan cheferna såg till att ge sig själva bonusar och höja sina inkomster.
Statens miljardstöd gav Volvo en möjlighet att klara sig igenom en världsekonomi som rasade ner i ett svart hål och när året gick mot sitt slut kunde bolaget redovisa en rekordhög vinst för fjärde kvartalet –12,5 miljarder kronor. ”Trots pandemin och alla problem den orsakat är det 2,8 miljarder mer än fjolårets vinst samma period”, summerade SVT den 5 februari i år.

Vid årsskiftet hade AB Volvo en kassa på 75 miljarder kronor som nu blir till guldregn över aktieägarna. AB Volvos utdelning och bonusregn är så utmanande provokativt att även en del andra kapitalister oroas över att ”det kan sänka näringslivet” (finansmannen Sven Hagströmer). 
Den vinstrika Volvokoncernen bör omedelbart förstatligas innan hela kassan, som är frukten av de anställdas arbete, hamnar i chefernas och ägarnas fickor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!