IF Metall och LO stöttar utbyggt Preemraff – ett slag mot klimatet

Facken måste kämpa för klimatet, vilket också skulle skapa jobb (Foto: Lars Falkdalen Lindahl / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Mark- och miljööverdomstolens dom angående en utbyggnad av Preems raffinaderi i Lysekil har ännu inte kommit. Men i ett slag mot klimatet ställer sig nu IF Metall bakom en utbyggnad – istället för att, som de borde, kräva en omställning till gröna energijobb för sina medlemmar, i kombination med att hela Preemraffs raffinaderi avvecklas och görs om till en grön energiproduktion.

IF Metall har ställt sig på fel sida historien. Det har även LO-distriktet i Västsverige, som också stödjer att Preemraff byggs ut. LO-distriktet i Västsveriges ordförande Christine Marttila säger i ett uttalande på IF Metalls hemsida den 16 mars att hon ”oroas över arbetstillfällena” om det inte byggs ut och tillägger: 
– Ett nej till en utbyggnad leder till att framtida arbeten går förlorade och möjligheten till innovation och utveckling för framtidens hållbara drivmedel blir kraftigt försämrad.
Hur ett oljeraffinaderi ska utveckla ”framtidens hållbara drivmedel” förblir osagt.

Oljeraffinaderiet i Lysekil släpper i dagsläget ut 1,7 miljoner ton koldioxid om året, och skulle från ursprungsplanen med en utbyggnad släppa ut uppskattningsvis 3,7 miljoner ton. Den siffran reviderades sedan ner till 2,7 miljoner ton, vilket ändå skulle göra Preemraff till Sveriges största utsläppskälla.
Redan dagens 1,7 miljoner ton koldioxid om året är ju för mycket. Utsläppen måste ner till noll, helst idag – att då höja de årliga utsläppen med närmare två tredjedelar är en klimatörfil utan like.
Rättvisepartiet Socialisterna argumenterar för att produktionen inte bara läggs ner, utan att den ställs om till en grön energikälla och att de som idag arbetar där ska kompenseras och utbildas i gröna teknologier. Det är något som facken och arbetarorganisationer bör resa som huvudkrav i alla landets klimat­smutsiga företag.

Den svenska regeringens handlingsplan för att nå klimatmålen (netto noll utsläpp 2045) får också bakläxa av Klimatpolitiska Rådet, som kritiserar den på en rad punkter. Framför allt att det inte anges hur mycket utsläppen ska minska med de olika förslagen som den presenterar, men Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet, säger också till Sveriges radio den 12 mars att:
– Den saknar viktiga komponenter: hur den ska genomföras, vilka konsekvenser åtgärderna får, vem som ansvarar för dem, när saker ska genomföras. Det är viktiga dimensioner menar vi för att en plan verkligen ska vara en plan.

Nu mer än någonsin behöver klimatkampen fortsätta för att se till att den klimatsmutsiga utbyggnaden av Preemraff stoppas. All oljeproduktion måste börja avvecklas omedelbart om vi ska ha någon som helst chans att rädda klimatet. Då behövs kamp från facken – inte underordning till kapitalet och klimatödeläggelse. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!