Inför 8 mars: Var finns insatserna för att hjälpa prostituerade?

2011-03-03 20:39:00




Tio år efter sexköpslagens tillkomst föreslår regeringen en skärpning av maxstraffet från sex månaders fängelse till ett års fängelse. Vad vi ser är en typisk högerpolitik där straffen skärps samtidigt som mattan dras undan under benen på dem som riskerar att hamna i prostitution.

161 000 fler kvinnor blev fattiga under Reinfeldts första år och även antalet fattiga i världen har ökat. Även om fattigdom inte är det enda skälet till prostitution är det en viktig faktor. Enligt en färsk studie från Statens instutitionsstyrelse har tolv procent av flickorna på svenska statliga ungdomshem och fyra procent av pojkarna sålt sex. 33 procent av flickorna hade erbjudits ersättning i utbyte mot sex. Att staten, som ska ha ansvaret,  misslyckas så fatalt kan bara betyda att man inte bryr sig om de allra mest utsatta barnen i samhället.

Den svenska sexköpslagen var unik när den kom, att ensidigt kriminalisera sexköparna och inte de prostituerade. De första åren anmäldes väldigt få men de senaste åren har anmälningarna om sexköp ökat, från 187 stycken 2008 till 1 251 förra året. Antalet dömda har stigit från 67 till 103. Polisen menar själv att det är ett tillskott på 40 miljoner kronor som haft effekt.
Tvärtemot den juridiska trenden har debatten kring prostitution gått det senaste decenniet. När Kajsa Ekis Ekman kom med sin bok ”Varat och varan” i höstas var det ett efterlängtat svar till alla som försökt framställa prostitution som vilket arbete som helst eller som något utmanande, queert, nästan som en sexuell läggning. Skribenter som Susanne Dodillet menar att prostituerade kvinnor kan visa vägen för andra kvinnor, Petra Östergren poängterar att prostituerade är starka kvinnor och Lotta Lundberg att prostitution är ett radikalt val.

Ekman börjar med att påpeka att det inom all nyliberal ideologi är tabu att prata om offer. Att prata om offer antyder nämligen att det skulle finnas en orättvis ordning inbyggd i systemet. Medan den verkliga definitionen av offer är att man utsätts för något utifrån, beskriver nyliberalismen offer som ett karaktärsdrag. Ekman visar på likheterna med 1800-talets reglementering då prostituerade också framställdes som en viss sorts kvinnor. ”Jag är också hora” står det på vänsterungdomars t-shirtar i Barcelona. Men man är inte hora. Och inte heller är det utmärkande för feminister att förminska prostituerade, tvärtom. Visst kan man som offer vara utsatt och samtidigt göra motstånd – vara handlingskraftig.

Prostitution är inte som vilket yrke som helst. Det är det absolut dödligaste för en kvinna att jobba i. Enligt den största undersökning som gjorts – 2003 intervjuades 800 prostituerade i nio länder, vilken Ekman refererar till – har 71 procent blivit utsatta för fysiskt våld inom prostitutionen, 63 procent för våldtäkt inom prostitutionen och 89 procent skulle vilja lämna prostitutionen om de kunde.
Kajsa Ekis Ekman använder sig av marxismen i sin analys. I prostitutionen är det kroppen som blir till varan. För att stå ut brukar de flesta inom prostitutionen särskilja mellan sina kroppar och sina verkliga ”jag”. Detta blir ett handikapp, en splittrad personlighet, och leder ofta till att man inte har någon känsel i vissa kroppsdelar.

Torskarna däremot vill inbilla sig att det hela är på riktigt. Att kvinnans fejkade orgasm är verklig. Eftersom det är de som betalar pressas kvinnorna att hela tiden tänja på gränserna. Den senaste trenden inom prostitution är GFE Girlfriend experience. En torsk kan köpa en kvinna en hel helg och de gör allt möjligt, dejtar, äter middag, går på bio, har sex, och låtsas att de är ett par. Då kan det vara svårt att hålla fast vid att t ex kyssar inte ingår i tjänsten, något som kvinnor inom prostitutionen brukar vilja hålla för sig själva.

Sexhandeln är en integrerad del av världsekonomin. Enligt ILO utgör vinsten från enbart trafficking 28,7 miljarder dollar (181 miljarder kronor) per år. Prostitutionen i Tyskland har ökat efter legaliseringen och omfattar 1,2 miljoner sexköpare om dagen. Kapitalismen har sedan länge haft drivkraften att göra allt till varor, göra affärer på allt tänkbart som det går att tjäna pengar på.
Prostitution är inget annat än en kapitalisering av den gamla synen att kvinnors kroppar tillhör männen. Visst tvingas alla arbetare idag att sälja sin arbetskraft för stora delar av dagen, ett system som vi socialister bekämpar. Att sälja sex är att gå ännu längre då det förutsätter att själva medvetandet skiljs från kroppen.
Däremot är det viktigt att prostituerade organiserar sig och tar kamp för bättre villkor, även i sin vardag. Högerregeringen för en politik som på det stora hela för utvecklingen bakåt och förstärker den könsmaktsordning som prostitutionen vilar på. Mot detta behövs en bred aktiv kvinnorörelse där alla kvinnor och medvetna män ska ha en del.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!