”Inga gator och torg – åt rasister i Göteborg”

2013-11-13 12:11:31
”Inga gator inga torg – åt rasister i Göteborg” ljöd talkörerna i den samlade vänsterns demonstration för att uppmärksamma Kristallnatten.

350 personer tågade i piskande hällregn längs Göteborgs paradgata Avenyn ned till Gustav Adolfs torg.
Spartakuskören inledde innan dagens konferencier Minela Mahmutovic från Socialistiska Studenter öppnade demonstrationen.

– Det är 75 år sedan som Kristallnatten ägde rum i Tyskland 1938, natten av krossat glas som kulminerade i nazisternas förhintelseläger. Romer och judar skulle utrotas och arbetarrörelsen skulle krossas.
– Orsakerna bakom rasismens och fascismens frammarsch kan nu liksom då hittas i den nuvarande ekonomiska och politiska situationen, sa Minela.
Fanny Edstam från RKU talade och betonade vikten av kamp mot rasism och fascism.
– Nazisterna i Tyskland ville inte bara utrota judar. En av deras ­största fiender och motståndare var arbetar­rörelsen. Fackföreningsledare, socia­lister, kommunister och alla som aktivt bekämpade nazisterna skulle röjas ur vägen. Kristallnatten är en dag för att minnas alla dom som föll ­offer för den tyska nazismen. Men det är inte bara en minnesdag, eller dag för att sörja.
– Det är också en dag för oss alla att belysa, bekämpa och mobilisera mot rasism och främlingsfientlighet som pågår idag.
– En dag för alla oss att påminnas om att en offensiv antirasistisk rörelse behövs.

Ett uttalande antogs i slutet av demonstrationen: ”Rasismen hämtar sin näring ur arbetslöshet och social nedrustning, ur segregation och väx-ande klyftor, men den går att stoppa, genom en bred, folklig opinion som sätter människovärde framför marknadsvärde. Genom en politik som bygger på solidaritet och alla männi­skors lika värde. Demokratin måste ta kampen mot hotet från högern och den växande rasismen.”

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!