Inga pigor till överklassen

2007-03-07 12:04:50
Skattepengar som skulle kunna finansiera t ex hemtjänst går till service åt friska välbärgade personer. I Finland har reformen bara givit 3 000 arbeten vilket kostat 830 miljoner. För samma summa skulle man få 3 200 arbeten i hemtjänsten. Nu blir hushållsnära tjänster nästan helt skattebefriade (50 procents avdrag av 55 procent).

Pigjobben öppnar en ny låglönemarknad och är kopplade till regeringens uttryckliga vilja och inriktning. Scandinavian au-pair center förmedlar jobb till barnflickor i Stockholm. Barnflickorna tjänar 3 500 kronor i månaden plus mat och husrum.
– Det är horribelt lite, 10 000 under den absolut lägsta lönen på arbetsmarknaden, säger vice ordförande för Kommunalarbetarförbundet, Håkan Pettersson.

Horribelt lite

Det har varit en kraftig tillströmning av barnflickor. Den vanligaste orsaken som de sökande uppger till varför de vill bli barnflickor är att de är rädda för att bli av med a-kassan.
Pigorna riskerar att få väldigt dålig arbetsmiljö. Inom lokalvården finns bestämmelser om ergonomisk uttrustning, att man inte ska behöva böja, att stolar måste vara uppställda, att möbler ska stå på hjul o s v.
Det har regeringen helt förbisett. Man riskerar att bli väldigt utsatt av arbetsgivare som tror att de äger en. Kerstin Fredholm jobbade som svart städhjälp i några månader och skrev därefter boken Fint hemma. Två män försökte övertala henne att sälja sex. Hon fick utstå mycket agression och nedvärderande behandling. I en undersökning från Linköpings universitet beskrev köparna av pigjobben invandrade kvinnor som bättre, för de är mer medgörliga medan de svenska är besvärliga och noga med regler.
50 procents avdrag, högst 50 000 kronor per år, är mycket pengar. För ett hushåll på två vuxna blir det 100 000.
I Finland ligger taket på 21 000. Den svenska rabatten motsvarar 23 timmars pigtjänst i veckan (150 kronor i timmen, det vill säga 3 450 kronor i veckan). Det är självklart något som bara rika har råd med. Fyra kommuner står idag för 85 procent av barnflickorna i Sverige: Danderyd, Stockholm, Lidingö och Nacka. Även om du bara köper några timmar i veckan måste du tjäna mer än 150 kronor/timmen efter skatt för att det ska löna sig att inte göra jobbet själv.

För rika av rika

Det är fortfarande billigare med svart arbetskraft. Förmögna människor betalar ändå hellre svart om de tjänar på det, ta den sparkade handelsministern Maria Borelius som trots en inkomst på 16 miljoner under nittiotalet inte ansåg sig ha råd att betala barnflickan vitt.
Subventionen gör inte jobben vita. I Finland har reformen bara givit 3 000 nya arbeten. I Danmark håller subventionen efter tio år på att avvecklas.
Pigsystemet tillhör det förgångna. Nu vill borgarna legitimera ett förstärkt klasstänkande om att välbärgade ”viktiga” personer inte ska behöva befatta sig med städning ens i sitt eget hem, det ska inte vara fult att anställa folk i hemmet.
Istället för mångsidighet och variation riskerar människor att fastna i olika fack.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!