Ingen lätt uppgift att överleva som sjukskriven

2007-10-03 14:46:21
Att vara sjuk idag och vara beroende av sin sjukförsäkring för att överleva, är inte en alldeles lätt uppgift. För utanpå oron för om du ska bli frisk och hur du ska klara ekonomin så blir du misstänkliggjord på alla möjliga sätt. Det senaste är att du nu betraktas som presumtiv brottsling.
Du är illa ute redan om du har en sjukdom som inte syns på röntgen eller genom blodprov. Råkar du nu också fylla i någon blankett fel, så kan du dömas för ”vårdslöst bidragsbrott”. Den första augusti infördes en ny, kort och tydlig lag, Bidragsbrottslagen. Denna lag omfattar bidrag och ersättningar som betalas ut till enskilda av bland annat Försäkringskassan. Den som begår bidragsbrott genom att till exempel uppge oriktiga förhållanden kan enligt lagen komma att dömas till böter eller fängelse i upp till fyra år. Den som begår brott genom grov oaktsamhet kan dömas för ”vårdslöst bidragsbrott” till böter eller fängelse i upp till ett år.

När jag läste det kändes det som om en juridisk examen skulle behövas. Stannar du hemma för vård av sjukt barn blir du dubbelt kollad. För nu ska till exempel förskollärare utöver sina ordinarie arbetsuppgifter bli någon form av oavlönade ”spanare” och uppgiftslämnare till Försäkringskassan.
Låt oss nu vända på steken en stund. Vilket skydd har vi enskilda när vi felaktigt blir avstängda från a-kassan? Eller i månader får vänta på ersättning från Försäkringskassan eller det sociala? Jag tycker det borde tas fram en lag för att skydda oss i det läget. Brottet skulle kunna kallas ”vårdslöst myndighetsutövande”.
Den här jakten på sjukskrivna kan på ett sätt jämföras med den engelska rävjakten. Där sitter jägarna på sina höga hästar, sen släpper man hundarna och drevet går, i jakten på ett byte som är så litet så att det inte ens räcker till ett mål mat. Det finns undersökningar som visar att denna jakt, i förhållande till vad den kostar, inte alls renderar de stora vinster som alliansen vill påskina. Allt är bara ett spel för gallerierna för att hålla fokus borta från de stora plånböckerna där slantarna finns, som skulle kunna ändra vardagen till det bättre för dig och mig som hamnat i det så kallade ”utanförskapet”.

Det senaste jag hörde var att Socialstyrelsen tagit fram riktlinjer åt läkarna för hur länge de ska sjukskriva: till exempel för en patient med ryggskott, där räcker en vecka. Den som har högt blodtryck behöver inte alls vara sjukskriven, och får han hjärtinfarkt då kan han ha turen att få hela fyra veckors sjukskrivning, om nu inte Gud hämtar hem honom. Så nu är ytterligare en yrkesgrupp i farozonen: läkarna, för de behövs ju inte om det är politiker och Socialstyrelsen och Försäkringskassan som ska bestämma om vi är sjuka eller inte, och om vi ska vara sjukskrivna. Tänk er då att de övertaliga läkarna blir arbetslösa, och i sin iver att hitta nya jobb blir utbrända. Den diagnosen finns inte längre! Nu kan vi inte låta denna ”sjuka” allians politik trycka ner oss mer. Det behövs masskamp av arbetare, arbetslösa, sjuka, elever m fl. På det sättet kan vi stoppa högeralliansens människofientliga politik.

Signe Engström är medlem i RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!