Inget åtal för dödsskott i Husby

2013-08-12 17:59:04

foto: Mattias Bernhardsson
Den 22 maj demonstrerade ca 500 husbybor på torget under parollen ”Nej till polisvåld och vandalisering – Husby kräver respekt och upprustning på de boendes villkor!”. Demonstrationen, arrangerad av Nätverket Järvas Framtid, krävde bl a en ob

Det blir inget åtal mot den polisman som sköt ihjäl en 69-årig man i dennes lägenhet på Oslogatan i Husby, vilket var den händelse som utlöste vårens dramatiska upplopp i Husby. 
Enligt chefsåklagaren Eva Finné vid Riksenheten för polismål motiveras hennes beslut den 7 augusti att lägga ned förundersökningen av att det dödande skottet mot mannens huvud skulle falla under nödvärnsrätten. 

Omständigheterna har enligt chefsåklagaren varit sådana att ”det inte varit uppenbart oförsvarligt av polismannen att avlossa skottet”.
Det är ett beslut som ifrågasätts av flera grannar, som inte tidigare har uppfattat mannen som farlig. 
– En ren avrättning, säger en av dem till Offensiv.
Inte heller mannens svåger sedan 30 år, som intervjuats av Aftonbladet, har uppfattat honom som farlig.
”Jag har känt honom i många år och fattar ingenting. Han var en mycket kort man och aldrig våldsam. Polisen reagerade för hårt och använde för mycket våld, det är säkert”, citeras brodern till den dödsskjutnes chockade fru i Aftonbladet.
Chefsåklagare Finnés bilaga, som helt baseras på vittnesuppgifterna från de fyra insatspoliserna, ger en annan bild.

Enligt polisen hade en insatsstyrka skickats till platsen sedan någon anmält att han blivit hotad med kniv utanför mannens bostad. När de kom till platsen hade mannen återvänt till sin bostad, men visat sig på balkongen där han viftat med en kniv och uppfattats som påverkad och aggressiv. Han har enligt polisen heller inte svarat på polisens kontaktförsök – bland annat genom att kasta in en mobiltelefon genom brevinkastet.
Dörren till mannens bostad har sedan brutits upp av insatspolisen, som sagt sig ha fattat ett beslut om husrannsakan för att gripa mannen och säkra att inte hustrun kom till skada.
Väl inne i lägenheten har polisen sprutat pepparspray och kastat en distraktionsgranat för att skilja makarna åt. Sedan hustrun förts till köket har mannen, som var kvar i vardagsrummet, vägrat släppa sin kniv trots ytterligare uppmaningar, två distraktionsgranater och ett varningsskott i golvet. 
Enligt utredningen har mannen sedan på nära håll (1-2 meter) skjutits i huvudet av den närmast stående polisen efter att ha påbörjat ett angrepp genom att ta ett steg mot polisen med höjd kniv, medan en annan polismans skott som riktats mot mannens ben missat.
Chefsåklagaren Finné hänvisar i sitt beslut att lägga ned förundersökningen till att ”en gärning som någon begår i nödvärn är brottslig endast om den med hänsyn till omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig (24 kap. 1§ brottsbalken)”.
Men ingen närmare värdering eller diskussion alls görs i beslutet om mer våld än nödvändigt kan ha använts. 
Här handlar det trots allt om en uppbruten dörr, pepparspray, tre distraktionsgranater och tre skarpa skott, varav ett rakt i huvudet mot en upprörd pensionär som eventuellt har hotat någon utanför sin lägenhet men som inte oss veterligt har vare sig skadat eller rånat någon. Något som inte är tillåtet ens i nödvärn. 

Många husbybor förvånas idag över att inte fyra antagligen vältränade och välutrustade insatspoliser, varav ingen heller uppges ha skadats under insatsen, inte kan klara av att omhänderta en antagligen vettskrämd, kortvuxen och berusad 69-årig man, även om denne inte vill lägga ned sin kökskniv. 
Som även Basar Gerecci från ungdomsföreningen Megafonen uttalar i Aftonbladet är det här frågan om ännu en halvdan utredning, som bekräftar behovet av en oberoende utredning i fall som detta.
– Det här spär på känslan många har här, att man behandlas annorlunda, att liv är mindre värda här och att polisen kan göra lite som de vill.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!