Inskränkt strejkrätt ökar avtalsshopping

Efter Hamnarbetarförbundets seger ville etablissemanget än mer inskränka rätten till att strejka (Foto: Amer Mohammed Ali).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 1 augusti 2019 infördes nya lagar som kraftigt begränsade strejkrätten i Sverige. Bakgrunden var den långa konflikten i Göteborgs hamn där Hamnarbetarförbundet utnyttjade sin strejkrätt för att få till ett kollektivavtal för sina medlemmar. Transportarbetareförbundet hade huvudavtalet.

Strejken i Göteborgs hamn fick regeringen att tillsätta en utredning om begränsning av strejkrätten efter stark press från Svenskt Näringsliv, de borgerliga partierna, PTK- ledningen, LO-ledningen och även socialdemokratins ledning. I november 2018 gick förslaget ut på remiss.
Starka protester mot förslaget fanns bland fackföreningsrörelsens medlemmar och en del lokala fackledare. Det förslag som till sist beslutades om i riksdagen var ett förslag som parterna på arbetsmarknaden, PTK, LO och Svenskt Näringsliv kommit överens om. 
Den nya lagen innebar kraftiga inskränkningar i strejkrätten. Till exempel avskaffades rätten till så kallade politiska strejker, möjligheten till avtalsshopping ökade och stridsåtgärder mot så kallade avtalsdumpning förbjöds. Även strids­åtgärder mot en arbetsgivare som slutit avtal med en så kallad ”gul fackförening” förbjöds. I praktiken fick arbetsgivaren ”arbetsfred” även om kollektivavtal saknas.

Samtidigt öppnades vägen helt för så kallad avtalsshopping. 
Avtalsshopping innebär att en arbetsgivare kan sluta avtal med en organisation eller ett litet okänt fackförbund med urusla avtalsvillkor. Den nya lagen ger då ingen möjlighet till att ta till några stridsåtgärder för att få bättre avtalsvillkor, eftersom den nya lagen stipulerar att det avtal som har slutits först ska gälla.
Ett exempel på detta är Elektrikerförbundet, som under flera års tid har krävt ett avtal på företaget Svea Solar. Efter att Elektrikerförbundet varslat om konfliktåtgärder fick man ett avtal, men dagen före hade arbetsgivaren tecknat ett avtal som var mindre omfattande och billigare. Motparten var ett okänt fackförbund, Tingvalla Bro fackförbund.
Eftersom detta avtal hade tecknats först var det detta avtal som gällde och enligt den nya lagen kan då inte Elektrikerförbundet vidta några stridsåtgärder eftersom fredsplikt råder.
I Sverige gäller första tecknade avtal och det ska arbetsgivaren följa. Arbetsgivaren behöver alltså inte alls tillämpa senare tecknade avtal inom samma område.

Lagen handlar om att stoppa arbetarnas och fackföreningarnas möjlighet att kämpa för bättre villkor och bättre löner.

Den nya lagen ger därmed arbetsgivarna helt nya möjligheter att teckna avtal med okända eller nya fackföreningar, ”gula fackföreningar” som är arbetsgivarstyrda fackföreningar, eller med fackföreningar som har ett utländskt kollektivavtal. 
Den nya lagen som kraftigt begränsar strejkrätten slår nu tillbaka på facket självt.
Tidigare var det mycket svårare för arbetsgivaren att avtalsshoppa och välja det billigaste avtalet med sämst villkor. Om detta skedde kunde facket använda sig av strejkvapnet för att driva igenom ett bättre avtal.
Nu är det helt ofarligt för arbetsgivaren att sluta avtal med en organisation som går med på lägre löner och sämre arbetsvillkor. Den nya lagen går helt och hållet arbetsgivaren till mötes. Den tidigare lagen gjorde att en organisation som inte hade avtal kunde vidta stridsåtgärder i vilken fråga som helst. Konflikträtten var fackets vapen mot en arbetsgivare som försökte att avtalsshoppa. Den möjligheten är nu borttagen.

Hamnkonflikten i Göteborg mellan arbetsgivaren och Hamnarbetarförbundet blottade vad den nya lagen egentligen handlar om. 
Den handlar inte om att försvåra avtalsshopping, som LO- och PTK-topparna påstod när man slöt avtal med Svenskt Näringsliv. Den handlar om att stoppa arbetarnas och fackföreningarnas möjlighet att kämpa för bättre villkor och bättre löner.
Lagen om begränsningar i strejkrätten och lagen om försämringar i LAS hänger samman. De är båda en del av högerpolitiken som bedrivs av regeringen och dess samarbetspartier samt trycket från Svenskt Näringsliv, och en del av sveket från LO-ledningen och övrig fackföreningsbyråkrati.
• Riv upp antistrejklagen.
• Stoppa försämringen av LAS.
• För kämpande och demokratiska fackföreningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!