Nya ACE-krigsövningar i norr

Nej till Natos och imperialismens övningar i Sverige (Foto: Alan Wilson / Flickr CC).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Så var det dags igen för den femte rundan av krigsövningen Arctic Challenge Exercise (ACE) som sedan 2013 har genomförts vartannat år i Norra Sverige, Norge och Finland. I år blir det mellan den 7-18 juni. ACE inkluderar förutom personal från de ovan nämnda värdländerna även militär från Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och USA, och omfattar över 70 stridsflygplan.

Den aktuella övningen syftar till att samträna krigsinsatser; det officiella övningsscenariot är som vanligt ”internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat”. 
Liknande övningar tidigare har varit mer ärliga, under 2018 till exempel när Natoövningen Trident Juncture genomfördes. Då var övningsscenariot att Norge attackeras av Ryssland och att 29 Nato-länder och samarbetsländerna Sverige och Norge gemensamt slår tillbaka. Som en del i övningen blev F21 i Luleå en tillfällig amerikansk flygbas.

Sedan dess har världssituationen förvärrats ytterligare; det nya kalla kriget mellan främst USA (egentligen stora delar av Västvärlden) och Kina accelerar, Vitrysslands regim tvingar ned internationellt flyg för att fängsla oppositionella, och nya krig har startats. Att militariseringen är på uppgång i ett mer och mer polariserat världsläge är tillräckligt oroande. Sveriges närmande till Nato spär än mer på olustkänslorna.
Förutom de uppenbara problemen med att Sverige alltmer hakar på upprustningshetsen och de ständiga ropen efter mer resurser från ”försvarsmakten” befästs även Sveriges styvmoderliga kolonialliknande behandling av sin norra del och fruktansvärda hantering av den samiska befolkningen. Det enda som kan stoppa vapenskrammel och framtida krig är ländernas arbetare. Vi måste motsätta oss alla former av ökad militarisering och kräva ett stopp på Nato-samarbetet och krigsövningar som ACE.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!