Intensifierat krig i Jemen efter saudiska avrättningar

2016-01-13 14:27:36
Saudiarabiens avrättande av 47 fångar efter nyår, däribland den shiamuslimska oppositionella Nimr al-Nimr, har ökat spänningarna i Mellanöstern ytterligare. Ett högt pris betalas av befolkningen i Jemen, där kriget har intensifierats den senaste veckan.

Efter avrättningarna meddelade den saudiska regimen att de också bröt den ”vapenvila” med de shiabaserade Houthi-styrkorna och förre presidenten Saleh som har rått i Jemen sedan mitten av december.

Istället inledde den saudiledda koalitionen, som ges logistiskt stöd av USA, de hittills värsta flyganfallen mot huvudstaden Sanaá med många döda som följd. Krigsplanen träffade ett center för blinda, en bröllopslokal, Sanaás handelskammare och bostäder. Till och med FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har tvingats kritisera saudiregimens användning av USA-tillverkade klusterbomber i städer för att vara ”ett eventuellt krigsbrott”.

I den norra Saada-regionen bombades ett sjukhus som drivs av Läkare utan gränser för andra gången sedan bombkriget började i mars 2015. Totalt har minst 70 attacker genomförts mot sjukhus sedan krigets början.

Nästan värre än själva kriget är det handelsembargo som saudi-­koalitionen har infört med ett ”vapenembargo” som ursäkt, som har inneburit stora restriktioner på införseln av basvaror i landet. På kort tid har det inneburit att 21 miljoner människor i landet är i behov av hjälp, den högsta siffran i något land i världen.

Värst är kanske situationen i Taiz, landets tredje största stad, som har varit belägrad av Houthi-styrkor i 8 månader och där det råder extrem brist på allt: Mat, mediciner, bränsle och vatten.
De fredssamtal som skulle äga rum i dagarna är nu uppskjutna till slutet av månaden.

Hyckleriet i västländernas ”sympati” för Jemens fattiga och krigsdrabbade befolkning är utan slut. Förutom USA:s direkta inblandning i anfallskriget som framför­allt drabbar civila, ger till exempel Storbritannien fullt stöd till saudierna och exporterar dessutom stora mängder vapen till dem. 

Krigsflyg från Storbritannien utgör hälften av saudiernas flygvapen. Under 2015 tredubblade britterna vapenexporten till Saudiarabien, däribland genom försäljning av 1 000 bomber som nu regnar över Jemen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!