Iranska flyktingars riksförbund frågade ut riksdagspartier och RS

2016-02-10 10:41:15
Torsdagen den 4 februari hölls en debatt på Kista Träff om asylpolitiken, arrangerad av Iranska flyktingars riksförbund. Alla riksdagspartier samt Rättvisepartiet Socialisterna (RS) hade bjudits in.

De som deltog i debatten var Fredrik Schulte från Moderaterna, Anders Schröder från Miljöpartiet, Christina Höj Larsson från Vänsterpartiet, Terje Holmgren från Flyktinggruppernas Riksråd FARR, Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna och Anna Wikström från Socialdemokraterna. Moderatorer tillika tolkar till persiska var Andishe Alishaei, Kimia Pazoki och Zargham Asadi.

– Tillfälliga uppehållstillstånd ger en sämre integration. Permanenta uppehållstillstånd är en grundförutsättning för människors möjligheter till trygghet, sade Christina Höj Larsson.

– Man säger att det är ett incitament till folk att skaffa jobb, att om de kan skaffa ett jobb ska de lättare kunna få ett permanent uppehållstillstånd, men det betyder att en svart marknad kommer att uppstå. Det kommer att köpas och säljas arbetstillstånd hos oseriösa arbetsgivare och det kommer att bidra till att underminera lönerna i Sverige och uppmuntra en rasistisk splittring mellan arbetare av olika bakgrund. Det är något som vi måste bekämpa och bygga upp en jättestor motståndsrörelse emot, sade Arne Johansson som även kritiserade att privata företag gör vinster på att driva skattefinansierade flyktingboenden. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!