Irland: Ockupationen av Thomas Cook uppbruten av polis

2009-08-04 14:40:04
Sedan i lördags har över 40 arbetare ockuperat Thomas Cook affären på Grafton Street, i protest mot jobbslakt och med krav på bättre avgångsvederlag. Vid ungefär klockan fem på morgonen stormade över 80 poliser affären efter att fysiskt avlägsnat ett 30-tal demonstranter som samlats utanför för att visa sitt stöd till ockupationen. Polisen krossade skyltfönstret för att ta sig in. Väl inne i affären blev arbetarna utsläpade en efter en, inklusive en kvinna som är gravid i nionde månaden.

Kommunfullmäktigeledamoten Matthew Waine från Socialist Party (CWI Irland) och kommunfullmäktigeledamoten Boyd Barret från People Before Profit deltog också i ockupationen för att visa sitt stöd till de kämpande arbetarna. Dessa blev också utsläpade ur affären och arresterade av polisen.

”Det är skamligt att staten skyddar det profiterande multinationella Thomas Cook:s intressen genom att utföra deras smutsiga arbete.

Dessa modiga arbetare har gjort ett ställningstagande, inte bara för deras egna rättigheter, men också för den massa av arbetare i det här landet som kämpar mot regeringens och arbetsgivarnas attacker. Jag vädjar till alla arbetande och arbetslösa att samlas utanför domstolen för att visa sitt stöd med dessa arbetare.”, säger Matthew Waine från Socialist Party.

”En kvinnlig arbetare som ska föda barn inom en snar framtid blev bortförd av polisen.

Skamligt nog, medan hon kördes bort i en ambulans, så vägrade polisen hennes begäran om att hennes man skulle vara närvarande med henne.

Detta i stark kontrast mot Thomas Cook:s vd Manny Fontenla-Novoa som fick en bonus på 7 miljoner pund (84 miljoner kronor) förra året för hans jobbslaktarstrategi. Den irländska staten har återigen vissat att de skamlöst är på bankirernas och mångmiljonärernas sida.”, fortsätter Matthew Waine.

För mer detaljer se CWI:s och Socialist Party:s hemsida: http://www.socialistparty.net

Protestuttalanden kan skickas till: The Four Courts SupremeAndHighCourtOperations@courts.ie

Stöduttalanden kan skickas till arbetarna via deras Facebookgrupp ”Stop Thomas Cook Shop Closures”: http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=117888623383&ref=mf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!