Irland: Politisk rättegång mot vattenavgiftsaktivister

2017-06-11 10:42:24


Strejkrätten är hotad – människor fängslas för att ha demonstrerat!

Rättegången mot vattenavgiftsaktivisterna på Irland fortsätter. Förra veckan förhördes polisen om hur de åtalade greps med handfängsel inför sina barn.

Rättegången mot vattenavgiftsaktivisterna inleddes för en dryg månad sedan och väntas pågå till åtminstone slutet av juni. Sju personer står åtalade för att ha deltagit i protester i Jobstown, Tallaght, vilket är en arbetarförort till Dublin. De åtalade anklagas för att ha olaga frihetsberövat den dåvarande vice premiärministern Joan Burton då hon påstår att hon inte kunde lämna sin bil under de två timmar som protesten pågick.

Protesten i Jobstown ägde rum i november 2014. Den 9 februari greps flera aktivister tidigt på morgonen i sina hem brutalt. Under rättegången har det framkommit att sex poliser kom för att gripa Kieran Mahon. Hans barn – tio och tretton år gamla – befann sig i hemmet. Poliserna var beväpnade, vilket de normalt inte är på Irland.
Även Scott Masterson greps framför sitt fyraåriga barn och uppgav i rätten att han uppmanades av en polis att trösta barnet när han var iförd handfängsel. Försvarsadvokaten menar att gripandet den tidiga februarimorgonen 2015 handlade om att medvetet och extremt statuera exempel.

Rättegången är politisk och kan få allvarliga följder för rätten att demonstrera. Maxstraffet för olaga frihetsberövande är livstids fängelse. Ett fängelsestraff på sex månader eller mer skulle innebära att Paul Murphy, åtalad och parlamentsledamot för vänsternätverket Solidarity, förlorar sin parlamentsplats. En fällande dom skulle också innebära konsekvenser för demonstrationsrätten. Om en fredlig sittblockad konstateras vara olaglig för att någon måste sitta i sin bil, kommer det även att gälla andra demonstrationer eller strejker till exempel när trafiken blockeras?
Joan Burton representerar det förra regeringspartiet Labour, som under sitt styre gjorde thatcheristiska nedskärningar och attacker på människors levnadsstandard. Labour har varit under hård press av protester, vilket har lett till att åtalen och rättegången är ett politiskt slagträ för att försvaga protesterna – de protester som tvingade fram ett (tillfälligt) stopp för vattenavgifterna.

Vänstern runt om i världen och framför allt Europa bör följa utvecklingen för de åtalade Jobs­town-demonstranterna. En fällande dom kan ge inspiration till andra nedskärningsregeringar i spåren av EU:s instabilitet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!