Irlands abortlag – spel för gallerierna utan verklig förändring

2013-08-12 09:22:33
Efter att Savita Halappanavar i höstas dog på grund av att hon vägrades abort väcktes en rörelse för rätten till abort på Irland. Det ledde till att parlamentet röstade igenom en ny lag som ska ge begränsade aborträttigheter för kvinnor, som tidigare inte funnits alls.

Lagstiftningen är framförallt till för att lugna ner den ilska som spred sig efter Savitas tragiska död. Enligt den nya lagen får nu kvinnor göra abort om deras liv skulle vara i fara, vilket även gäller vid risk för självmord. 
Läkare har även tidigare haft rätten att utföra abort om de bedömer att kvinnans liv är i fara, men de flesta har trots det avstått i rädsla för att dras inför domstol. Förespråkare för den nya lagen menar att den är nödvändig för att få läkare att känna sig tryggare med att utföra nödvändiga aborter.
Men den nya lagstiftningen är väldigt begränsad. För att en kvinna ska få göra abort krävs det att två olika läkare bedömer att hennes liv är under ”verklig och påtaglig risk”. Om det är det riktigt akut räcker det att en läkare godkänner abort. 

När det gäller risk för självmord hos kvinnan krävs det att tre olika läkare bedömer att risken är stor nog. Lagen gäller inte vid våldtäkt eller incest, men säger att en kvinna som begår abort själv utan tillåtelse kan få upp till 14 års fängelse – dubbelt så mycket som en våldtäktsman.
Innan presidenten skrev under den nya lagen kallade han till ett möte med statsrådet för att rådgöra med dem. Totalt samlades 21 personer – det största antalet sedan konstitutionen trädde i kraft år 1937.
Katolska kyrkan, med sina skandaler kring sexuella övergrepp, har trots allt haft ett inflytande bland de konservativa motståndarna till den nya lagen. Det visar tydligt på vilka hycklare de är, som värnar om foster men inte alls om de barn som faktiskt lever.
Lagen kommer inte innebära riktiga förändringar för kvinnor på Irland. Det som krävs är en gemensam kamp för totala aborträttigheter där kvinnan själv har rätten att bestämma över sin egen kropp.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!