Irlands regering duckar för aborträttsfrågan

2016-11-23 14:28:14
Socialist Party (CWI på Irland) har under de senaste åren spelat en ledande roll i kampen för rätten till abort. Vi koncentrerar oss, i syfte att maximera trycket på regeringen, på att bygga en stark och aktiv aborträttsrörelse och att använda våra parlamentsledamöter som en plattform för det.

Vi bidrog genom Anti-Austerity Alliance (AAA) till att göra aborträtten till en nyckelfråga i parlamentsvalet i februari 2015 och vi var det första politiska partiet att lägga förslag om folkomröstning för att få bort Irlands abortförbud genom det åttonde tillägget i grundlagen. Vårt första förslag röstades ned med 74 röster mot 23 år 2015, jämfört med 97 röster mot 47 i vårt andra försök förra månaden. 

Detta skifte är, snarare än en verklig åsiktsförändring inom Irlands konservativa politiska etablissemang, resultatet av en aktiv och växande aborträttsrörelse som förändrat den allmänna opinionen.

Irland är ett av två länder i världen som har abortförbud inskrivet i grundlagen – det andra landet är Chile, där det infördes under Pinochetdiktaturen! Det irländska förbudet infördes 1983.

Hur mycket samhället har förändrats syntes i den resoluta ja-segern i folkomröstningen om samkönade äktenskap förra året.

Denna följdes av en omfattande förändring i den allmänna opinionen i abortfrågan. Tre fjärdedelar av befolkningen är nu för avskaffandet av det åttonde tillägget. Till följd av detta har även högerpartierna tvingats medge att det åttonde tillägget är ett problem. 

Men deras rädsla för katolska kyrkan och för att förlora konservativa röster är skälet till regeringens senaste förhalningstaktik, att utse ett ”medborgarråd”istället för en folkomröstning. 

Bara en lagstiftning som tillåter säkra och fria aborter kommer att garantera tillgång till abort för alla kvinnor som nu istället tvingas resa till England eller som riskerar ett 14-årigt fängelsestraff för att ha tagit ett säkert men olagligt dagen efter-piller. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!