Italien: Miljonmarsch mot sexismen

2011-03-07 13:40:15
Den 13 februari demonstrerade en miljon kvinnor (och män) i 230 italienska städer mot Berlusconis sexism.

Detta var en spontan protest som kom till stånd efter uppgifter om att att Italiens president Silvio Berlusconi bland annat köpt sex av en minderårig prostituerad. Men det handlade om mycket mer än så. Den riktade sig emot såväl Berlusconis personliga uppförande som emot hans  medieimperium där kvinnor porträtteras som blott och bart sexobjekt som är till för att beskådas och kontrolleras av män. En sexistisk kultur har skapats. Italiens jämställdhetsminister är före detta toplessmodell och landet har placering 74 (av 134) på World Economic Forums tabell över könsklyftor (33 platser efter Kazakstan!).
De kvinnor som gick ut på gatorna sa det måste till en förändring. ”Om inte nu, så när?”, löd protestens huvudparoll. ”Jag är här för att jag vet hur det innebär bli utsatt för övergrepp av en man gammal nog att vara ens farfar”, sa en protesterande. ”Jag är gravid”, sa en sjuksköterska, "men jag kan inte berätta det på jobbet för då betyder det att jag mister mitt jobb".
CWI-medlemmar delade ut ett flygblad på demonstrationerna, betitlat ”Vi är inte varor som är till salu; Kapitalism= vinster=ojämlikhet”. Vi förklarade hur Berlusconis sexism och  kvinnoförakt helt enkelt är är det logiska (om än extrema) uttrycket för ett system i vilket vinsterna kommer först och i vilket allting har ett pris.
Endast en antikapitalist kamp som drar in både kvinnor och män kan lägga grunden för ett slut på sexismen och uppnåendet av verklig och bestående jämlikhet mellan kvinnor och män.
Christine Thomas
Controcorrente (CWI Italien)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!