Jackpot på slavlöner

2017-05-10 18:03:42

foto: Flickr


Det tycks alltid vara jackpot för familjen Persson, klädjätten H&M:s storägare. Familjen med klanhövdingen Stefan Persson i spetsen får i år dryga 7 miljarder kronor i aktieutdelning. Enligt Dagens Industri i januari kan störste ägaren Stefan Persson glädja sig åt en utdelning på 6,1 miljarder kronor, medan systern Liselotte ”Lottie” Tham och vd Karl-Johan Persson får 575 respektive 117 miljoner kronor. Övriga i ägarfamiljen blir heller inte lottlösa. De får cirka 100 miljoner kronor var.

Redan innan årets guldregn hade Stefan Persson en förmögenhet som värderades till 208 miljarder kronor, vilket placerade honom som nummer två på listan över Sveriges rikaste.
Att det är låga löner och slavvillkor som ligger bakom klanen Perssons rikedomar är ingen hemlighet. De arbetare, de flesta är kvinnor, som tillverkar de kläder som H&M säljer har en månadslön på omkring 1 500 kronor, ibland lägre.
“Seng Chun Leng har precis kommit hem från fabriken Roo Hsing Garment där hon sytt sömmar i 1 150 kortbyxor som ska levereras till svenska H&M. Hon har koll eftersom hon jobbar på ackord. Varje månad får hon cirka 170 dollar i lön (motsvarande 1 600 kronor), inklusive bonusar. Det är svårt att få pengarna att räcka. Hyra och el kostar 500 kronor i månaden. Maten ungefär 1 000 kronor. Sedan måste hon hjälpa sina föräldrar också”, skriver Handelsanställdas förbundstidning Handelsnytt.
Till det ska läggas att det inte är någon fråga om fast anställning. “Var tredje månad ställer hon sig själv samma frågor? Kommer hon att få förlängt? Kommer hon att få behålla jobbet?”.
I likhet med andra klädjättar påstår H&M att man har ett socialt ansvar och strävar efter att förlägga sin produktion till fabriker med mänskliga villkor. Men inte mycket händer. Kambodjas arbetare förblir fattiga för att Stefan Persson & Co ska förbli rika.

Fyra år har nu gått sedan textilfabriken Rana Plaza kollapsade i Bangladesh. Över 1 100 människor dog i en av de värsta katastrofer som drabbat en arbetsplats. Efter dödsolyckan skyndade sig alla klädjättar, H&M inget undantag, att lova bot och bättring. Men det är inte bolagen som har sett till att något börjat förändras till det bättre, utan textilarbeterskornas kamp mot rövarbaroner som klanen Persson. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!