Japan skakas av jordbävning och kärnkraftskris

2011-03-16 16:33:30
Tiotusentals människor kan ha förlorat livet un­der den ohyggliga trippelkatastrof som har drabbat Japans nordöst­ra kust, 10-20 mil norr om Tokyo.

Som om den förödande jordbävning med styrkan 9,0 på Richterskalan och den följande elva meter höga tsunamin inte vore nog, har flodvågen även orsakat en av de hittills värsta kärnkraftsolyckor­na. Katastrofen är enligt Japans premiärminister Naoto Kan ”den värsta som har hänt Japan se­dan andra världskriget”.
Hur stora skadorna blir av denna jordbävning med oräkneliga stora efterskalv  är omöjliga att överblicka innan någon vet hur allvarlig kärnkraftskatastrofen blir.
Mer än 10 000 personer har när detta skrivs bekräftats vara döda och saknade efter fredagens jordbävning och åtföljande tsunamivåg, en siffra som växer för varje timma.

Jordbävningen har orsakat enorma skador i en fjärdedel av Japans 47 distrikt. Allra värst drabbade är de tre kustdistrikten Mi­yagi, Iwate och Fukushi­ma nordöst om Tokyo, där nästan allt har krossats och spolats bort av jordbävningen och tsunamin.
I staden Otsuchi i Iwatedistriktet där 10 000 av 15 000 invånare rapporterats vara saknade, beskriver Röda korset ”en scen från helvetet, absolut mardrömslik”. En liknade katastrof har drabbat Riku- zentakata med 23 000 invånare, där 80 procent av staden har sköljts bort.
I en lång rad andra orter längs hela kusten letar tusentals förtvivlade människor vars liv har slagits i spillror efter försvunna vänner och familjemedlemmar.
Hjälparbetet från 100 000 soldater och många frivilliga försvåras av problem med att ta sig fram genom all bråte där vägar, järnvägar, hamnar och även flygplatser har förstörts, liksom av den utslagna elektriciteten och den säkerhetszon som har upprättats runt de havererade kärnkraftsreaktorerna i Fukushima.

Bristen på mat, vatten och värme är akut. Två miljoner hushåll är utan el och 1,4 miljoner utan rinnande vatten, samtidigt som minst 550 000 människor har evakuerats. Många har fått övernatta under bar himmel i nollgradigt vinterväder, som nu också förvärras av regn och snö .
Ändå knyts när detta skrivs den största oron till de ännu okända konsekvenserna av de seriehaverier som har inträffat vid kärnkraftverket Fukushi­ma 1.
Att mänskligheten är sårbar när så gigantiska naturkrafter frigörs att de kan flytta Japans landmassa 2,4 meter och rub­ba jordaxeln med en deci- meter är självklart. Japans kärnkraftsprogram ovanpå några av världens mest utsatta jordbävningsområden är dock samtidigt ett exempel på hur konsekvenserna förvärras av kapitalismens vårdslösa konkurrens om vinster och marknader i en alltmer ohållbar obalans med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!