Jobb och framtid offras på vinstjaktens altare

2012-11-15 14:59:09

foto: Källa: Unionens granskning av 250 bolag i mars 2011.
Aktieutdelning och vinster (rörelsemarginal) har ökat samtidigt som investeringarna gått ned. Ägarna har plundrat företagen.

Varselvågen över Sverige växer snabbt. November har blivit en svart månad när det gäller jobben och framtiden.

Hittills i år har mer än 50 000 varslats om uppsägning. Men alla avskedanden märks inte i varselsiffrorna. Långt fler än antalet varslade förlorar sina jobb. Den jobbkris som nu ­följer riskerar att bli långdragen och ­drabba alla delar av landet och samhällsekonomin.
Långtidsarbetslösheten är redan rekordhög och på flera håll i landet går redan mer än en av tio utan jobb.
Tyvärr pekar det mesta mot att varselvågen växer när bolag skyndar sig att göra sig av med anställda för att hålla vinster och aktieuppdelning uppe. Fackens svar kan inte bli annat än att jobben/arbetsplatserna, kompetensen och kunnandet måste bli kvar.

Dagarna innan flygbolaget
SAS chockbesked i måndags (den 12 november) hade Ericsson varslat 1 550 anställda plus ett avsevärt antal inhyr­da och konsulter. Enbart vid Ericsson  i Köping kommer 200 inhyrda att förlora sina jobb. Med det senaste varslet försvinner nära en tiondel av alla Ericssonjobb i Sverige.
Under årets tre första kvartal redovisade Ericsson en total vinst på 14 miljarder kronor före skatt. En summa som kunde finansiera både jobb eller vidareutbildning för dem som nu varslas och som dessutom räcker för att både finansiera kortare arbetstid utan lönesänkning för alla anställda och en gigantisk forsknings­satsning.
I snitt har Ericsson gjort en vinst per anställd på mer än 170 000 kronor och bolagets aktieägare har fått mer än 100 miljarder kronor i utdelning. Bara i år får bolagets ­aktieägare dela på 8,2 miljarder kronor, vilket är mer än i fjol.
Dessutom hade Ericsson ”i slutet av september i år en nettokassa (förenklat beräknat som kassa minus räntebärande skulder) på 29 miljarder kronor” (realtid.se den 26 oktober). Bolagen har med andra ord överfyllda kassakistor.
Det återstår för S-ledaren Stefan Löfven att förklara varför han anser ”att Ericsson måste spara”, det vill säga avskeda personal. Varför inte använda de pengar som finns i bolaget till att göra nya satsningar, på de anställdas villkor?

En annan vinstmaskin som ständigt varslar är Telia Sonera, som nyligen aviserade att ytterligare 2 000 ­tjänster ska bort. Detta gjordes samtidigt som bolaget redovisade en vinst för ­tredje kvartalet i år på dryga 6,6 miljarder kronor.
Storbolagen varslar och avskedar för att höja vinsten och hålla aktieägarna på gott humör. Husqvarnas direktörer sa detta rakt ut när man i förra veckan meddelade att  600 jobb ska bort, varav 300 i Sverige.
Husqvarnas vinst det tredje kvartalet i år var 80 miljoner kronor högre jämfört med motsvarande period i fjol. ”Husqvarna säger upp nästan 300 personer i Sverige, allt för att tjäna mer pengar på varje krona som stoppats in i företaget, trots oväntat bra resultat” (SVT:s Peter Rawent den 7 november).
Överhuvudtaget har 2000-talet präglats av stora vinster på lönernas och jobbens bekostnad. Men vart har pengarna tagit vägen? Och vem har kontrollen över produktion och distribution och fattar beslut om investeringar, forskning och utveckling (FoU) och vilka produkter som det ska satsas på?
Inte löntagarna, utan en väldigt liten maktelit som inte ser längre än till nästa kvartalsbokslut och i allt högre grad ägnar sig åt plundring samt spekulation.

Kapitalismens vinstjakt tillsammans med marknadens kaos ligger bakom dagens varselvåg.
Likt IF Metall på Volvo Buss behöver facken göra klart att jobb och arbetsplats inte får läggas ned eller flyttas – ett omedelbart svar på varslen i form av fackliga stormöten för att diskutera svar och snabba åtgärder i form av aktiviteter och egna programförslag på hur verksamheten kan drivas vidare.
 Snabba demonstrationer och andra aktioner som förenar de ­anställda med andra orts- och stadsinvånare som vill kämpa, kan utgöra ett viktigt avstamp för en fortsatt kamp.
Per Olsson

Bostadsbrist och rekordlågt byggande

”Byggjobbare utan arbete: Bara sex kommuner i Skåne har tillräckligt med bostäder. 25 av dem lider av bostadsbrist. 271 byggnadsarbetare har sagts upp i Skåne de senaste fem månaderna och 130 är varslade”  (SVT den 29 oktober).
Byggarbetslösheten ökar snabbt och bostadsbristen blir allt mer akut. Men byggandet minskar. I Sverige byggs nu färre nya bostäder än i Norge, som har hälften så många invåna­re. Antalet påbörjade bostäder i Sverige, enligt Boverket, är så här:
2011: 27 600
2012: 22 800
2013: 22 000

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!