”Jobbet känns tryggare när kontanthanteringen är borta”

2007-10-17 14:09:58
Spårvagnsförarna har i flera år krävt bättre arbetsmiljö. Framförallt är det hanteringen av pengar som oroat förarna. Idag slipper de 550 spårvagnsförarna oroa sig för rån under arbetsdagen efter att kontanthanteringen stoppades i slutet av augusti i år.
Offensiv har träffat Per Andersson, spårvagnsförare och ny medlem i Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg, för en intervju.

Hur är det att slippa hantera pengar i arbetet?
– Det känns jättebra att slippa kontanthanteringen på spårvagnen. Det känns mycket tryggare att arbeta nu och vi har mer tid till service och att hjälpa kunderna, säger Per.
– Att slippa kontanthanteringen har länge varit ett krav från såväl förare som fackligt håll. Motivet har varit att minimera risken för rån och överfall, något som många förare har råkat ut för.
Per berättar vidare:
– Bakgrunden till kravet på att slippa sälja biljetter var rånrisken och de brutala överfall som har skett. Det var helt enkelt en säkerhetsfråga. Rånare trodde att det fanns mycket mer pengar än vi i själva verket hade. En gång attackerades en kollega av en man med machete!…
Vad säger kollegorna om åtgärden?
– Förarna tycker det är kanon, det har varit efterlängtat. Jag har inte hört någon som varit negativ, snarare är alla jättenöjda. När det var som värst var det riktigt jobbigt. Nattförarna vågar nu gå på toaletten, tidigare vågade man inte det när man bar på kassan, förklarar Per.
Vad anser du om situationen för bussförarna?
– Det är helt befängt att samma regler inte gäller för bussförarna, de är mer utsatta än vad vi är. I spårvagnen kan vi låsa in oss. Den möjligheten har inte bussförarna, så de är än mer utsatta. Vi hoppas att motsvarande beslut kommer för bussförarna inom kort, avslutar Per Andersson.
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!