Jobbkris med halv miljon utan a-kassa

2008-09-01 12:20:03
En mörk höst väntar arbetsmarknaden enligt Arbetsförmedlingens prognoser. Antalet varsel ökar kraftigt, och antalet utannonserade jobb sjunker.
Högerregeringens attacker på a-kassan har fått en halv miljon att lämna a-kassan, och fler än någonsin står nu utan skydd inför lågkonjunkturen.

Varslen i år har hittills ökat med 60 procent och antalet utannonserade jobb sjunker. I juli i år utlystes 31 procent färre jobb jämfört med samma månad förra året. I juni ökade antalet varslade personer kraftigt, för IF Metalls branscher är antalet personer som drabbats av varsel i juni månad det högsta under 2000- talet (Dagens Arbete 1 augusti).
Bilindustrins kris, som visas av Volvo PV:s varsel för drygt en månad sen, står för en stor del av omfattningen. Krisen slår även mot bilindustrins underleverantörer, till exempel Lear Corporation planerar ned- dragningar.
Även byggbranschen är på nedgång och det slår mot trä- och skogsindustrin. I juni varslades 213 per- soner om uppsägning inom trävarutillverkningen (SCB:s definition), jämfört med 18 personer i juni förra året (DA 1 augusti).  
– Den sämre konjunkturen syns redan i den konkurrensutsatta industrin. Sedan följer en inhemsk avmattning i tjänstesektorn och finanssek­- torn, sa Niklas Andersson, utredare på Arbetsförmedlingen till DN den 3 augusti.

Regeringen har höjt avgifterna till a-kassan och samtidigt sänkt ersättningen, vilket har fått nästan en halv miljon människor att fly a-kassan, bara i juni i år så tappade den 13 000 medlemmar. Kraven för att få a-kassa har också skärpts, och beräkningsgrunderna ändrats.
De som inte har rätt till a-kassa omfattas av en allmän försäkring och man får då en grundersättning på 320 kr om dagen om man har arbetat heltid i minst ett år, annars blir ersättningen lägre. Maximalt så kan man få 7040 kr i grundersättning varje månad – det före skatt (DN 3 augusti)! Hur ska till exempel en ensamstående förälder överleva på 7040 kr i månaden före skatt?
Regeringens försämringar kommer nu att märkas extra tydligt, och facken måste ta kamp för att försvara jobben. Storföretag som till exempel Volvo borde förstatligas; för storföretagen idag räknas bara kortsiktiga vinster, medan långsiktig planering under arbetarnas demokratiska kontroll är det som behövs.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!