Jordbromalmsskolan nedläggningshotad – nu behövs kamp

2010-12-03 13:05:43


Stoppa skolnedlägggningen i Jordbro. Bild från tidigare protest.

Högerledningen i Haninge chockade elever och föräldrar när de plötsligt fick veta att Jordbromalmsskolan ska läggas ner. 14 december ska beslutet fattas och intagningen stoppas helt till hösten 2011.Nu behövs kamp mot nedläggningshotet..

Om tre år ska en ny grundskola i Jordbro stå klar, en skola som hela tiden varit planerad för hela grundskolan upp till årskurs 9. Men nu vill politikerna helt skrota delen för årskurserna 6-9 och enbart bygga för 1-5.

Vart ska högstadieeleverna ta vägen? Övriga skolor är redan överfulla på grund av lärarbrist och för små lokaler.

Orsaken till detta hävdas vara sjunkande elevunderlag. 67 procent väljer skolor utanför Jordbro. Men vems är felet? Statistik visar att elever på Jordbromalmsskolan lär sig bättre än på andra skolor. Men politikerna har genom år av nedskärningar och brist på upprustning av lokaler skapat den elevflykt de nu säger är anledningen till att inte bygga en ny högstadiedel.

Hanteringen av skolfrågan i Jordbro är inget annat än ett slag i magen på elever, personal och föräldrar. Tror de att vi i Jordbro accepterar vad som helst?

Politikerna från Socialdemokraterna till Moderaterna har i åratal försökt etablera en friskola i Jordbro. Troligtvis är det den verkliga bakgrunden till de här planerna. Inför förra valet ville man lägga ner Jordbromalmsskolan och dela upp Jordbro i två upptagningsområden. Barn från radhusområdet skulle skiljas från de andra. Men skolsegregeringen stoppades efter flera års opposition från Rättvisepartiet Socialisterna och stora protester från elever och föräldrar.

Beslutet att bygga den nya grundskolan i Jordbro föregicks av stora möten med föräldrar. Där lovades att den nya skolan skulle vara 1-9, för alla elever och t o m locka elever från andra områden. Nu vill man riva upp detta, helt kuppartat och utan diskussion. Högerledningen i kommunen har helt gått bakom ryggen på Jordbros invånare. Man har också smusslat med planerna och väntat till efter valet för att inte förlora röster, helt klart ett politiskt bedrägeri.

Måttet är rågat. Haninge ligger redan på absolut bottenplacering i lärarfackens och SKL:s rakning av skolkvalité av landets kommuner. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att ta kamp mot skolnedläggningen i Jordbro tillsammans med elever, föräldrar och skolpersonal. Vi kräver
att nuvarande Jordbromalmsskolan ska fortsätta fram till att den nya är klar – en ny skola från F till 9.

Det behövs demonstrationer och skolstrejker för att rädda skolan och för att den planerade skolan ska byggas för alla elever i Jordbro

Mattias Bernhardsson och Lina Thörnblom
kommunfullmäktigeledamöter för Rättvisepartiet Socialisterna
0720-43 99 68

Rättvisepartiet Socialisterna står för
– Nej till nedläggning av Jordbromalmsskolan
– Bygg den nya skolan F-9 nu
– Nej till skolsegregering
– 200 nya lärare och specialpedagoger till grundskolan
– Max 20 elever per klass
– Rusta upp elevvården
– Mer resurser till hemspråksundervisning och SFI
– Avskaffa skolpengsystemet och resultatenheter
– Nej till vinstdrivande och religiösa friskolor
.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!