Jordlösa utmanar Paraguays regim

2012-11-22 12:28:31




Det är denna vecka fem månader sedan Paraguays folkvalda president Fernando Lugo avsattes av efter en riksrätt i ”expressfart” den 22 juni, som den f d ”röde biskopen” fått två timmar på sig att förbereda.

Förevändningen till riksrätten var Lugos påstådda ansvar för Curuguatymassakern där 17 personer dödades en vecka tidigare, varav 11 bönder och 6 poliser, under en jordockupation på en av Paraguays rikaste jordägares marker. Lugo anklagades trots att hans regering inte alls motsvarat de förhoppningar den tänt för att ha uppmuntrat till jordockupationer med sina löften om en jordreform och för att ha misslyckats med att skapa ”social harmoni”.

Detta trots att det var den dåvarande inrikesministern Carlos Filizzola i Lugos egen regering som hade förberett ett proto­koll till polismyndigheten före avvisningen av de ockuperande jordlösa, vars syfte var att utesluta möjligheter till dialog och istället provocera fram våldsamma avvisningar.
Efter fyra år vid makten där liberala senatorer inom hans egen heterogena regering till sist gick ihop med oligarkins gamla maktparti Colorados fick presidenten två timmar att förbereda sitt försvar varpå han blev avsatt och ersatt av den före detta vicepresidenten Federico Franco från det högerinriktade liberala partiet.

Denna manöver bör ses som en parlamentarisk kupp mot den paraguayanska demokratin. Efter kuppen har också 3 500 offentligt anställda avskedats för inblandning i sociala rörelser bland ursprungsfolken och fackföreningar.
Att Lugo blev avsatt var inte bara resultatet av Curu­guatymassakern som meningsmotståndarna försöker skylla på Lugo.
Transnationella företag som till exempel Monsanto anses även ha stött kuppen. Hälso- och välfärdsministeriet förbjöd nämligen under Lugos styre flera av Monsantos genmanipulerade frön i landet. Samma frön som Francos regering sedan godkände. Beslutet kommer sannolikt att ha stor inverkan på småjordbrukare som redan blivit drabbade av utbyggnaden av genetiskt modifierade sojaplantager. Jordbrukarna har uttryckt oro över den genetiska föroreningen av majs och möjliga nationella hälsoeffekter som brukar uppstå från konsumtion av transgen majs, säger ledaren för Alto Paraná bondeförening.

Halva Paraguays befolkning saknar jord och 2 procent av markägarna äger 70 procent av landets jord.
Kampen som de jordlösa driver innebär mer än en kamp för demokra­ti. Det är också fråga om en kamp mot högerns förtryck av bönder och mänskliga rättigheter.
Efter 35 år av diktatur (1954-89) under det konservativa Coloradopartiet, hade förslag på sociala planer fått mer utrymme under Lugos styre.
Paraguays bonderörelse, med runt 100 000 medlemmar, har uttalat sig och hävdar att de och 80 procent av befolkningen är emot Francos regering. Facken i Paraguay vill via ett socia­listisk projekt frigöra landet från det kapitalistiska förtrycket och drömmer om att andra länder ska följa exemplet.
Man vill uppnå en jordbruksreform med hjälp av olika organisationer i både Paraguay och Latinamerika. Det pågår en ständig kamp där man främst vill ta tillbaka mark som under både diktaturen och demokratin har tagits från jordbrukarna.
Lugo har när detta skrivs också utsetts till ny presidentkandidat för vänsterfronten Guasu i det val som ska hållas i april.
Enzo Costa

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!