Jordskredsseger för JA-sidan

2013-09-16 10:12:53
Folkomröstningen i Västerbottens landsting, den första i sitt slag, visade att den stora majoriteten av befolkningen vill ha en vård för alla då JA-sidan vann en otrolig jordskredsseger.

Det preliminära valresultatet visar att av de 60 270 som röstade, röstade 53 305 för ett JA, hela 88 procent av rösterna. 4 420 röstade för ett nej.
Det är en överväldigande majoritet för rätten till lika vård åt alla, oavsett var man bor, som borde vara svår att bortse ifrån för vilken politiker som helst.
Dock avfärdar landstingsrådet Peter Olofsson (S) resultatet helt ­genom att bland annat påstå att ”vi har inte fått något tydligt mandat om att ­riva upp budgeten”. Arrogansen lyser igenom i varje uttalande han gör.
Landstinget krävde att minst 50 procent skulle rösta för att låta omröstningen få en rådgivande status. Valdeltagandet låg på 29 procent.

Naturligtvis håller inte påståendet om lågt valdeltagande, av flera skäl. För att nå 50 procent hade det behövts ytterligare 21 ­procentenheter, men även om alla de 21 procenten hade röstat nej, hade JA-sidan ändå vunnit.
Dessutom krävde de ett högre röstdeltagande än i EU-valet, där det krävdes 40 procent. Landstinget ­hade även försvårat för människor att ­rösta då de medvetet formulerat frågan på ett missvisande och vilseledande sätt, där de bland annat ställde olika verksamheter emot varandra.
Pengar finns i samhället för att kunna säkerställa vård åt alla. Bara de fyra största bankerna i Sverige (SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken) drog under det andra kvartalet i år in 23 miljarder kronor i vinst, enligt Svenska Dagbladet den 17 ­juli. Detta att jämföra med den så ­kallade besparingen som de styrande i Västerbottens landsting vill genomföra på 6 miljoner kronor inom vården.
Det behövs en massiv omfördelning av samhällets resurser, bort från vinstkramare och aktieägare till de stora behov som finns idag inom exempelvis vård, skola och omsorg.
Valresultatet är inget annat än en tydlig markering från Västerbottens befolkning om att de vill ha lika rätt till vård för alla, oavsett var man bor.

Det är också prov på att kamp lönar sig, efter den imponerande ocku­pationen av sjukstugan i Dorotea.
Nu måste kampen mot och pressen på de styrande politikerna fortsätta, för att få dem att riva upp denna nedskärning på vården i Dorotea och Åsele och säkerställa en god vård för alla i Västerbotten.
Den 21 september är det en landsomfattande protestdag mot nedskär­ningar, privatiseringar och vinstuttag i välfärden.
Det kan bli ett bra tillfälle att ytterligare sätta press på etablissemang­et och vinna ny mark i kampen för välfärd åt alla.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!