Jourcentralen i Luleå stängs på kvällarna

2018-02-07 16:33:59

foto: Jonas Brännberg
Region Norrbotten, ledda av S, V, och MP, stänger jourcentralen i Luleå trots de stora vårdbehoven.

Nästan över en natt beslutade den S-V-MP-ledda region Norrbotten att jourcentralen i Luleå skulle hålla stängt på kvällar. Nu är oron stor över att krisen på akuten på Sunderby sjukhus kommer att förvärras än mer.

Det som ”inte var ett färdigt förslag” den 8 januari var verklighet den 1 februari – jourcentralen i Luleå håller stängt på kvällar och är numera bara öppen dagtid de dagar hälsocentralerna håller stängt. Beslutet är fattat av tjänstemän, men är förstås sanktionerat av den politiska ledningen, som har krävt massiva nedskärningar de senaste åren.
I ett mycket provocerande uttalande i NSD den 25 januari hävdade Vänsterpartiets regionråd Glenn Berggård att förändringen hade med folkviljan att göra:
– Det handlar om att anpassa delar av besökstiderna till de önskemål patienter och medborgare har, menade Glenn Berggård.
Vilka undersökningar av folkviljan som ligger till grund för beslutet redovisades dock inte. Tvärtom har beslutet mötts av ett ramaskri från patienter och personal.

Som kompensation ska någon av hälsocentralerna istället ha öppet till klockan 19 (istället för 21 då jourcentralen stängde), men trots att detta är långt ifrån klart har jourcentralen stängts ned. Oron är nu stor för att fler tvingas söka sig till den överfyllda akuten, som dessutom flyttar till tillfälliga lokaler om en månad. När sjuksköterskan Åsa Palmér på akuten fick reda på planerna skrev hon ett förtvivlat inlägg på Facebook:
”Vi blöder redan nu, vissa dagar mer än andra. Vi kämpar, det ska gudarna veta, vi kämpar för att få kontroll över ett kaos som vi inte kan råda över. Vi lyckas, vi klarar det och ibland vet vi inte ens hur. Hela husets problem blir vårt, inga vårdplatser = kvar på akuten. Det andra inte kan fixa hamnar i knäet på akuten, slut tider på hälsocentralerna = åk till akuten, listan kan göras lång, alldeles för lång.”

Den ständiga nedrustningen av vården måste få ett slut. Att som V motivera deras försämringar med folkviljan är en skam. Det behövs ett vårduppror i Norrbotten och Sverige, för pengarna tillbaka till vården – ta från de rikaste. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!