Kamp behövs för rejäla lönehöjningar!

2007-02-27 17:02:00
Just nu förhandlar Kommunal om alla medlemmars löner. Vi kommunalare har under lång tid halkat efter i löneutvecklingen. Detta finns det nu en chans att rätta till. Årets avtalsrörelse innebär faktiskt ett drömläge med chans till rejäla lönehöjningar!

Storföretagen har gigantiska vinster som bl a innebär en utdelning till aktieägarna på ofantliga 250 miljarder kr. Landets kommuner och landsting hade ett sammanlagt överskott på 19 miljarder i fjol. Det finns alltså gott om pengar som i större utsträckning skulle kunna gå till våra löner. Det kommer dock inte att ske automatiskt. För rejäla lönehöjningar kommer det att krävas kamp.

Vi har skrivit två motioner till Kommunals årsmöte i Umeå. Den första motionen kräver att fackets medlemmar ska få rösta om avtalen före de skrivs på. Under kommunalstrejken våren 2003 fanns det en stor kampvilja hos medlemmarna. Men fackledningens sätt att sköta strejken gjorde många besvikna. Alltför få togs ut i strejk och strejken avblåstes just när den skulle börja ta rejält. Detta skedde över medlemmarnas huvuden. Detta visar att facket måste demokratiseras. Om medlemmarna fick säga sitt ifall t ex en strejk är motiverad och när den ska avblåsas, skulle detta öka den fackliga aktiviteten, mötesnärvaron och därmed stärka facket. Detta skulle även innebära bättre avtal och högre löner för medlemmarna! De som är kritiska mot hur facket fungerar idag bör inte stanna hemma, utan delta i kampen för att förändra Kommunal.

Den andra motionen kräver en protestdag mot regeringens attacker, på bl a a-kassan. Högerregeringen började med att höja a-kasseavgifterna och sänka arbetslöshetsersättningen. Nu planerar Reinfeldt & co att gå vidare i sina angrepp på arbetslösa och löntagare. Regeringen vill försvaga facket och pressa ned lönerna för de som redan tjänar sämst. Om inte attackerna bemöts kraftfullt ger det bara regeringen blodad tand. En protestdag mot regeringen skulle också gynna möjligheterna att få rejäla lönelyft i avtalsrörelsen.

Kom på årsmötet den 28 februari. Då finns chansen för alla medlemmar att visa fackledningen och arbetsgivarna att nu är det dags att höja våra löner.

Tomas Westerström
Per-Olof Johansson

Medlemmar i Kommunal samt
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!