Kamp lönar sig

2015-05-27 19:31:00

foto: Elias Theodorsson
Gratis simskola infördes på initiativ av RS-medlemmar i Hammarkullen.

Bad och gym räddades

I oktober 2013 beslutade den styrande majoriteten S, V och MP om nedläggning av Rannebergsbadet samtidigt som Hammarbadet hotades att läggas ned som en del av besparingarna inom idrotts- och föreningslivet. Politikerna backade tillfälligt för protesterna och sköt till pengar för ett år, men baden hotades på nytt efter valet.
En offensiv kamp fortsatte och år 2014 tog Idrotts- och föreningsnämnden ett nytt beslut om att ta hänsyn till protesterna och begära extra pengar av kommunstyrelsen, vilka kommer att fatta beslut i juni.

Gratis simskola

I takt med att kampen för bad och gym i Angered pågick startade partiets medlemmar en gratis simskola i oktober 2013. Samtidigt förde RS en politisk kamp som lyfte upp frågan på dagordningen om låg simkunnighet på grund av klasstillhörighet.
Som ett direkt resultat av denna kamp kommer Göteborgs kommun att i juni gå till beslut om gratis simskola för alla under 16 år.

Kamp för trygghet och välfärd

Efter skottlossningar i Hammarkullen år 2013 samlade RS snabbt till protester och stormöten. Hundratals samlades på Hammarkulletorget och sedan på möte i Folkets hus. Svaren som de boende gav, och som riktades till stadens politiker, var att orsaken ligger i växande klassklyftor, arbetslöshet och bostadsbrist. För att förebygga och stoppa våldet behövs upprustning av förorten och mer resurser till välfärden.

Kamp mot nedskärningar

RS har initierat en rad viktiga strider för Hammarkullen som genom sin organisering och protester har räddat skolor från nedskärningar och nedläggningar. Vi har varit med och stoppat nedläggningen av fritidsgården Mixgården åren 2009 och 2012 och möjliggjort att biblioteket fortfarande finns kvar.
I varje nedskärning och politisk fråga måste de styrande idag alltid förhålla sig till Rättvisepartiet Socialisternas förankring.

Upprustad basketplan i Sandeslätt

Ungdomar i området vände sig till RS med en önskan om att basketplanen i Sandeslätt skulle ordnas. RS vände sig till både kommunen och bostadsbolag, men inga planer fanns på upprustning.
RS medlemmar samlade då inför sommaren år 2013 själva kraften och ekonomin till att genomföra en upprustning med nya nät, plank och målade linjer. Vi invigde sedan planen med en streetbasketturnering och festival.

Förortsfestivaler

RS medlemmar har organiserat flera minifestivaler i området, både själva och tillsammans med andra. Motståndsscen har hållits på Hammarkullekarnevalen som en del i att återta karnevalen för föreningarna tillsammans med lokala artister.
Valupptakten år 2014 genomfördes i samklang med en förortsfestival och partiet har varit inblandade i flera hiphopprojekt.

Förortsmarschen

När nedskärningar haglade mot fritidsgårdar, skolor och förskolor initierade RS Förortsmarschen – för upprustning av förorten. Arbetsplatser och föreningar marscherade från Hammarkullen till Gustav Adolfs torg, där ett protestmöte hölls mot besparingarna. 250 personer deltog i protesten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!