Kamp mot Nato och militarism

2017-05-11 13:22:05

foto: Sebastian Olsson
Demonstrera den 14 maj – mot Natoövningen Aurora, den militära upprustningen och vapenskramlande krigshetsen!

Under tre veckor i september genomförs Aurora 17, den största militära övningen på svensk mark sedan 1993 till en kostnad av 583 miljoner kronor. Gotland, Göteborg, Stockholm och Mälardalen blir centrala platser i detta krigsskådespel.

Närmare 20 000 soldater kommer att delta tillsammans med andra myndigheter. Internationella förband från flera Natoländer, däribland USA, kommer att delta.
Krigsskådeplatsen täcker större delen av landet och kommer att ske till sjöss, i luften och i stadsmiljö. Övningsområdet fokuseras kring Göteborg, Gotland, Stockholm och Mälardalen.

Scenariot som målas upp i övningen är att Sverige utsätts för ett anfall.
Syftet för Försvarsmakten är att öka den militära förmågan och är en del i en omfattande propagandakampanj för militär upprustning samt ett led i den svenska Natoanpassningen där den svenska regeringen ”ska stärka den operativa förmågan”.

Svensk militär övar redan regelbundet med Natotrupper som vid Artic Challenge Excercise, ACE, i norra Sverige, Norge och Finland. Denna övning genomförs i år den 22 maj till den 2 juni, med 115 stridsflygplan från åtta länder.
Under Aurora kommer 1 000 USA-soldater att utföra sina krigsövningar på Gotland, berättade den fyrstjärnige armégeneralen David Perkins i april.
”Gotland är som ett osänkbart hangarfartyg mitt i Östersjön. Att kaptenen på det fartyget är vår goda vän Sverige är till stor nytta för oss”, sa Perkins till Dagens Nyheter.
Detta är den första övningen sedan den rödgröna regeringen i april 2015 kom överens med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om försvarspolitiken fram till år 2020.
Uppgörelsen handlar om att Sverige går från att ha insatsförsvar till ett försvar för att möta väpnat angrepp. Natoanpassningen har sedan fortsatt. Den 25 maj 2016 godkände riksdagen Värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato, vilket innebär att regeringen kan bjuda in ett Natoland att upprätta baser här eller att Natoländer kan begära svenskt stöd vid krig mot ett annat land och därmed dra in Sverige i krig på Natos sida.

Protesterna mot Aurora 17, Värdlandsavtalet och Natoanpassningen är viktiga. Starka krafter i Nato, inte minst USA, och här hemma vill se en svensk anslutning till Nato.
Samtliga allianspartier kräver exempelvis att Sverige går med i Nato.
Sveriges regeringar har redan fört landet närmare Nato genom att delta i Natos krigsaktioner, som Afghanistan och Libyen, samt i dess övningar.
Sverige har även en ambassadör vid Natohögkvarteret i Belgien och heltidsanställda officerare vid Natos specialförbandstab.

Anpassningen till krigspolitiken går emot folkmajoritetens vilja. Natomotståndet är massivt och har en klar majoritet i alla opinionsmätningar.
Till exempel röstade S-kongressens ombud nej till svensk Natoanslutning. ”Vi säger nej till medlemskap i Nato”, blev skrivningen mot partiledningens vilja.
Nato är inget annat än den ledande imperialistiska krigsalliansen, där den politiska ledningen i medlemsländerna spelar en direkt reaktionär roll i att bevara ett samhälle som för med sig fattigdom, krig och förtryck.
De första demonstrationerna mot Aurora samlas söndagen den 14 maj i Stockholm kl 13 på Gullmarsplan och i Göteborg kl 14 på Linnéplatsen.
En stor demonstration planeras i Göteborg lördagen den 16 september av en bred samling mot imperialismens krigspolitik, med sin bas i den samlade vänstern som vänder sig emot Nato, Värdlandsavtalet och kärnvapen.
Bland arrangörerna finns Kommunistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Partiet, och Feministiskt Initiativ tillsammans med antikrigsnätverk, sociala rörelser, fackliga organisationer, idrotts- och kulturföreningar.

För oss socialister och antiimperialister är Natomotståndet en självklarhet. I det innefattas att våra svurna fiender till alla typer av militära samarbeten och interventioner. Vi kopplar samman kampen mot krig och imperialism med kampen mot högerpolitik och kapitalism, för en värld i fred, frihet och internationell socialism. .


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!