Kamp mot rasism och högerpolitik

2008-09-03 15:12:50
Moderaternas utspel om ”krav på människor från andra kulturer” är ingen isolerad företeelse, utan en del i högeralliansens strävan att legitimera en rasistisk valrörelse 2010.
I Skåne inbjuder etablissemanget rasistiska sverigedemokraterna (sd) till debatt, medan våld, hot och trakasserier mot flyktingar ökar.

På ett kommunalt jourboende för flyktingar, i samhället Kattarp strax utanför Helsingborg i Skåne, är rädslan stor efter en veckas tid av trakas- serier.
En hög av anmälda fall av våld och vandalisering mot jourboendet, eller ”fängelset” som några boende kallar den för, oroar dock inte den moderatledda kommunledningen.

Är sd rasistiska? Svar Ja. Det handlar inte bara om deras rasistiska
historia utan om dagens sd.
En sd-ledare i Växjö kopierade nyligen friskt ur en artikel från nazistis­ka NSF och la upp den på sd:s lokala hemsida: ”På sikt hotas det svenska folket att utrotas till följd av ras­blandning, lågt barnafödande, ökade aborter och andra inslag som drabbar vårt folk”.

Är sd ett våldsamt parti? Svar Ja. Flera av deras valkandidater från
förra valet och nämndemän i tingsrätter är dömda för hot, kvinnomisshandel samt andra våldsbrott. Ingen statistik över invandrares brottslighet kan bräcka sd:s egen. Ändå pekar de ut andra som ”fuskare”.

Är sd ett parti mot etablissemanget?
Svar Nej. Medan 700 demonstrerade för att rädda akuten i Hässleholm förra veckan röstade sd för en stängning. I Bjuv driver sd på för privatiseringar. Även i Kävlinge, där det varit mycket tal om att sd stödjer s-förslag mot majoriteten, stödjer de högerfrågor, som till exempel nya skolnedskärningar.

Är sd ett borgerligt parti? Svar Ja. Flera i sd-toppen, inklusive partiledaren Jimmie Åkesson, har en bakgrund i moderaterna. Sten Andersson var moderat riksdagsman i tjugo år. Nyligen konstaterade Amnesty International i en rapport att kd:s och sd:s politik är närmast identisk. Flera högerpolitiker har sagt att sd:s stöd – framtriggat av oändlig gratisreklam i TV och tidningar – gör att de ”måste lyssna på dem”.
Detta är bakgrunden till Billströms (m) utspel. Mot lata och fuskande flyktingar ska ”arbetslinjen” gå först. Precis som moderaterna dundrade mot lata och fuskande arbetslösa när de sänkte a-kassan och försämrade sjukpenningen. Facken är för starka – fler kilar måste slås in. Lågav­lönade slavjobb för de nyanlända skapar inte bara nya vinster åt de rika, politikerna hoppas på att lönedumpningens effekter blir ökad konkurrens och mindre kamp.

Sd:s rasism framhejas
av högern som vill använda det politiska klimatet till att attackera arbetarklassen. In­för EU-valet 2009 samt valet 2010 behövs stora kampanjer mot rasism och högerpolitik. Bristen på en kämpande facklig opposition, en bred antirasistisk rörelse och ett stort socia- listiskt arbetar-parti är förklaringar till sd:s framgångar. Ju fortare och ju fler som förstår behovet av att organisera sig, desto starkare kan arbetarklassen prägla politiken ­– och rasismen tryck- as tillbaka.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!