– Vi har pojkar som inte vet var gränserna går. Att tjejerna utmanar killarna, bland annat genom sina kläder, är en del av problemet. Och deras olika kulturella bakgrund, säger Ingwar Blomster i Borås Tidning.
Sedan vägra kallas hora startades 1999 har vi arrangerat hundratals demonstrationer men också lektioner och studiedagar.
Bemöta myterna
När personer som Ingwar Blomster piper om att det är tjejernas eget fel, måste vi förklara att mäns våld mot kvinnor inte har någonting att göra med kvinnans sexuella erfarenheter, klädsel eller beteende. Och när etablissemanget skyller på ”kulturell bakgrund” måste vi fråga vilka kulturer de pratar om och vilka andra kulturer som i så fall är fria från kvinnoförtryck?Mäns våld mot kvinnor är en del av det patriarkala samhälle vi ännu lever i, som säger att det är okej att kvinnor är underordnade och hela tiden definieras i förhållande till mannen.
Rektor Blomsters uppdelning av tjejer enligt den gamla ”horor och madonnor”-föreställningen, har upprört elever och föräldrar och väckt en debatt i media. Men i en period av tillfälligt tillbakaslagen kvinnokamp, kom debatten mer att handla om skoluniformer och ”kulturkrockar”. Ansvaret tvingades inte tillbaka på dem som verkligen står ansvariga – med krav på skolledning om krafttag mot sexuella trakasserier med temadagar och feministiskt självförsvar och på politiker om rejält med mer resurser. Nej, istället får ansvaret ligga kvar på tjejerna, som fått bemöta anklagelserna om att de klär sig utmanande.
Tjejer försvarar sig
Som tur är gör de det väldigt bra:– Du har ju tajta byxor på dig, är det okej för fotografen att komma fram och tafsa på dig? frågar en 14-åring reportern från Borås Tidning.
– Du skulle anmäla det direkt eller hur? Men här är vi så vana. Fast många av killarna som gör sådant mot oss är faktiskt över 15 och straffmyndiga.
När tidningarnas forum och bloggar handlar om skoluniformer och skuldbeläggande av invandrare, blir tjejernas klarsynthet ännu viktigare. Men de måste få stöd från skolpersonalen och utomstående.
I slutet på förra året skolstrejkade en grupp flickor på en skola i Landskrona. De hade fått nog av killarnas trakasserier och stannade hemma. Att tjejerna sätter ner foten är beundransvärt – att de känner sig tvingade att stanna hemma från skolan är fruktansvärt. Landskronas nya folkpartistiska kommunalråd sätter sitt hopp till Jan Björklunds nya disciplinskola och tror att han kan lösa problemen med kvarsittning och avstängning för ”stökiga elever”. Det är ännu ett bevis på att kampen behövs.
Elever, föräldrar och lärare måste ta gemensam strid för mer resurser till skolan. Elevkampanjen kan hjälpa till med erfarenhet. Vi är både kvinnoaktivister och socialister och vi vet mycket väl att varken kvinnor eller arbetare fått några rättigheter gratis. Men vi ser också på samhället idag och i de förbättringar som gjorts ser vi att kamp lönar sig!
Lina Westerlund
VKH kämpar för:
- Kamp mot sexuella trakasserier på skolorna.
- Upprustning av skolorna: återanställ lärare och elevvårdande personal.
- Självförsvar på gympan. Jämställdhets- och HBT-perspektiv i undervisningen
- Skrota porrindustrin! Satsa pengarna på tjejjourer och tjejers fritid.
- Kvinnors rätt till sina kroppar. Bekämpa allt från sexistisk reklam till sexuella övergrepp.
- Kamp mot våld och diskriminering av homosexuella.
- Stoppa nedskärningarna på skola, vård och omsorg.
- Lika lön för lika arbete – höj kvinnors löner! Riktiga jobb med rätt till heltid.
- Kamp mot det kvinnoförtryckade kapitalistiska samhället!