Kamp mot utvisningarna till Irak

2010-12-01 18:17:10
Skarp kritik har riktats mot Sverige efter att man onsdagen den 17:e november planerade en massutvisning från Arlanda till Irak. Migrationsverket skulle fylla ett chartrat plan och utvisa irakiska flyktingar trots att Europadomstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) har beslutat att tvångsutvisningar till Irak tillfälligt ska upphöra.

Uppmaningen gick ut till Sverige, Holland och Storbritannien. Holland stoppade alla utvisningar medan svenska myndigheter inte ens informerade irakiska flyktingar om att det gick att ansöka om verkställighetshinder enligt rule39.
Asylrörelsen fick kännedom om den planerade massutvisningen med Irakier från Danmark, Norge och Sverige. Under några hektiska dagar lyckades Asylrörelsen i Göteborg, Irakiska asylkommiteen i Malmö och Aktion mot deportation i Stockholm nå ut till irakiska flyktingar i hela landet och informera dem om deras rätt att ansöka om inhibition (verkställningshinder). En förklaring på Engelska och Arabiska gjordes för att underlätta hur man överklagade.

På tre dagar fick ECHR in 400 överklaganden om inhibition. Trots detta planerade svenska myndigheter att genomföra massutvisningen, men trycket blev för stort. Avdokater fyllde tidningarnas debattsidor och blockader planerades utanför förvaren. Protester kom från alla håll – kyrkor, människorättsorganisationer, asylaktivister – och kvällen innan utvisningen växte pressen till den grad att Migrationsverket kände sig tvingade att backa. Detta också efter stark kritik från ECHR vars telefoner var nedringda och fax överbelastad.
Enligt DN den 17 november har Europarådets ordförande Thorbjørn Jagland kommit med hård kritik när det gäller utvisningar till Irak mot Sverige, Nederländerna och Storbritannien. Han har tydligt bett länderna “att sluta utvisa irakier”, något som migrationsverkets presschef avvisar och säger att man endast fått uppmaningar i enskilda fall.

Det kommer inte som en överraskning att högerregeringen och Migrationsverket envist försöker utvisa flyktingar, även om det betyder att gå rakt emot allt vad mänskliga rättigheter heter.
Trots att ECHR uppmanat till stopp på utvisningar avgår det plan varje vecka med irakiska flyktingar som inte sökt inhibition. Istället har EHCR backat på frågan om stopp. Migrationsverkets rättschef Michael Ribbenvik berättade för DN den 24 november att de haft ett möte och de kommer att fortsätta med individuella prövningar och detta för att göra det lättare att utvisa.

De som Migrationsverket gett inhibition (tillfälligt avvisningsstopp) till, håller till mitten av december. Under tiden kommer Europadomstolen att granska situationen i Irak. Att flyktingar inte kan lita på denna domstol, trots de hårda ordalagen mot Sverige, kan ses i att de inte skickat uppmaningen på utvisningsstopp till hela Europa. Norge och Danmark fortsätter utvisningarna.
Vad som behövs är en alleuropeisk massrörelse mot krig och ockupation och för rätten till asyl. Asylrörelsen kommer göra sitt bästa för att bygga denna.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!