Kamp och organisering gör skillnad

2016-01-20 16:21:06

foto: Elias Theodorsson
Rättvisepartiet Socialisterna visar gång på gång att kamp lönar sig.

Kamp och organisering gör skillnad. Under år 2015 kom två viktiga segrar i Hammarkullen som har påverkat hela Göteborg. Det gäller frågan om bad och gym samt om kommunaliseringen av bostäderna på Bredfjällsgatan och Gropens gård. I båda fallen har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) varit ryggraden i protesterna. Dessa är viktiga segrar som förändrar livet för 1 000-tals personer och inspirerar folk till att se vad som är möjligt om man kämpar tillsammans.

Den första segern var att Hammarbadet räddades från nedläggning, vilket nu har följts av att samtliga kommunala bad i Göteborg har infört gratis inträde för pensionärer och alla under 17 år.
Detta visar vilken otrolig slagkraft som Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kamp hade. Vi kopplade samman praktiskt och politiskt arbete och drev frågorna offensivt i tre års tid med stormöten, demonstrationer, debatter, opinionsbildning, namninsamling, uppvaktande av politiker och en egen gratis simskola.
Vi spred frågan till fler och fick med oss massorganisationer som Hyresgästföreningen och Kommunal. Vi lyfte frågan om den låga simkunnigheten och kopplade samman denna med friskvård, folkhälsa, trygghet, klass och socio­ekonomisk status.

Alla dessa argument lyftes sedan fram som orsaken till besluten som den rödgrönrosa majoriteten fattade, vilka innebar en satsning på 7 miljoner kronor för gratis inträde på badhusen och att Hammarbadet räddades och kommer att renoveras till en kostnad av 25 miljoner kronor.
Gratis simskola, som vi kämpade för att få in i budgeten, resulterade i att kommunen kommer att ”utreda möjligheten om en gratis kommunal simskola”. Vi fortsätter den kampen.

Den andra segern kom i slutet av året: Kommunaliseringen av bostäderna på Bredfjällsgatan och Gropens gård. Även mobiliseringen för att få kommunala bolag att ta över beståndet fördes på olika sätt under flera års tid.
RS uppmärksammade situationen i lägenheterna, intervjuade de boende, organiserade bomöten, demonstrerade, samlade namn och spred frågan till Hyresgästföreningen. Det kommunala Bostadsbolaget kände slutligen att de efter många turer var beredda att köpa beståndet, vilket stöddes av de rödgrönrosa. När glädjen spreds i området försökte den borgerliga alliansen att stoppa köpet.
Protesterna spreds då till Hyres­gästföreningen, som samlade till demonstration, antog uttalanden och uttalade sig i media. Samtidigt informerade RS de boende om vad som pågick. Kommunfullmäktiges partier kände pressen och det blev en klar majoritet för kommunalisering.

Exemplen från Hammarkullen under fjolåret är viktiga att lyfta fram och ta inspiration av då de visar vad som är möjligt när vi går samman och kämpar gemensamt. Det visar också tydligt vilken typ av parti som RS är: Vi driver inte propagandiska frågor, vi kämpar för att vinna.
Vi går nu in i 2016 med ny inspiration och stärkta av segrarna 2015 kastar vi oss in i nya utmaningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!