Kamp och solidaritet på 8 mars

2018-03-14 12:07:12

foto: Amer Mohammed Ali


Den 8 mars anordnades det demonstrationer runt om i landet. Nedan följer korta rapporter från några av städerna.

STOCKHOLM


Cirka 1 200 personer
samlades på Norra Latins skolgård i Stockholm på 8 mars. Första talare var Fylgia Flohr, Frankie Lindstedt och Linn Borseman från Grön Ungdom följda av en rad olika talare som exempelvis Sissela Nordling Blanco från Feministiskt Initiativ och Nooshi Dadgostar från Vänsterpartiet. Det var många kurder i demonstrationen och flera talare tog upp om attacken mot Afrin och vilken roll YPJ spelar i kampen både där och i Rojava.
Andra teman i talen var att varje dag är 8 mars för oss och att, som Offensiv också hade på framsidan, #metoo och 8 mars bara är början.
Rubriken för årets demonstration var ”Aldrig mera tyst”, vilket syftar på metoo-rörelsen. Demonstrationståget gick till Norrmalmstorg och i Rött Forums antikapitalistiska block ropades talkörer som exempelvis ”Kvinnokamp, klasskamp – klasskamp, kvinnokamp”, ”Vad ska vi göra – krossa sexismen”, ”Våra kroppar, våra val – vi vill inte ha era jävla ideal” och ”Vi slår inte av på takten – hela lönen, halva makten”. 
På Norrmalmstorg fortsatte manifestationen med några korta avslutande tal och sånger. Stämningen var bra och politisk under demonstrationen. Det fanns ett stort intresse för tidningen Offensiv, som denna vecka helt handlade om den socialistiska kvinnokampen runtom i världen under hashtaggen #socialistwomen, och Rättvisepartiet Socialisternas bord där det såldes knappar med mera.
Det finns en kämpaglöd bland feminister i Stockholm och jag hoppas att Socialistiska Feminister kan bidra till att den tas till vara och kanaliseras i kampanjer för konkreta politiska åtgärder. Annars är risken att inget har ändrats i samhället när vi står där igen nästa år.
RS Stockholm

 

GÖTEBORG:


”Krossa, krossa, krossa
patriarkatet” ekade talkörerna på 8 mars när 3 000 samlades för att demonstrera för jämställdhet under parollen ”Vi är inte tysta” i Göteborg.
Ett uttalande från demonstrationen slog fast att ”En ny feministisk våg sveper över hela världen från Brasilien till Hongkong, från USA till Polen, där kvinnor har gått ut i massprotester och även organiserat internationella strejker för att ställa krav, för att ta makten tillbaka. Krav har lyfts i de olika länderna mot bland annat det dödliga våldet mot kvinnor, en ändring av det sexistiska rättsväsendet och rätten till abort. Även här och nu ställer vi krav.”
Vi kommer inte att sluta kämpa. Vi ska fortsätta ta plats, vi ska fortsätta ställa krav – vi är inte tysta!
Sara Berlin

LULEÅ:


Det var ett
historiskt 8 mars i Luleå. För första gången på många år (någonsin?) samlade en 8-marskommitté till en gemensam demonstration under baneret ”Kamp, Solidaritet och Jämställdhet”. Bland arrangörerna fanns Internationella Kvinnoföreningen Ezperanza, Låt Oss Leva – Ung i Sverige Luleå, Låt Oss Leva Boden och Rättvisepartiet Socialisterna.
Offensiv passade på att göra småintervjuer med deltagarna på 8 mars.
– Att det ska vara jämställdhet för kvinnor, att alla ska bli behandlade lika, det är en jätteviktig fråga för mig. Och kul att så många kunde komma och delta! Alla var bara bäst! Det var kul att män kunde komma och fira med oss kvinnor också, sa Bahjo Mohamed, elev.
– Flickors rätt att bara få vara barn, att värderas på samma sätt som pojkar, är en viktig fråga. Manifestationen var jättebra tycker jag. Bra program, bra tal, bra med teater, att det var lite blandat. Det bästa var nog att olika organisationer kom samman, att man jobbar med olika ingångar, men på en gemensam plattform, sa Britt-Louise Karlsson, specialist på föräldraförsäkringen.
Liv Shange Moyo

UMEÅ:

Ungefär 200 personer tågade i ett demonstrationståg genom centrala Umeå den 8 mars. En bra uppslutning med tanke på det kyliga vädret. ”Alla sexister ut ur stan – bussen går från Vasaplan” och ”Riktiga jobb, högre lön – gemensam kamp för klass och kön” var två av talkörerna. Efter demonstrationen genomfördes ett panelsamtal med inriktning mot invandrarkvinnors situation i Hamnmagasinet.
Tjejjouren i Umeå stod som arrangör för demonstrationen.
RS Umeå

MALMÖ:


Internationella kvinnodagen
anordnades i Malmö i ett samarrangemang med närmare 20 olika organisationer och föreningar. I tåget gick över tusen deltagare och flera av talen lyfte frågan om kamp mot vårdkrisen samt behovet av att stoppa rasism och sexism.
RS Malmö/Lund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!