Kamp & organisering lönar sig

2017-05-24 23:28:12

foto: Lars Mongs
Det finns en otrolig gemenskap i Hammarkullen – och en styrka som vinner segrar!

Rättvisepartiet Socialisterna har sin starkaste förankring i  Västsverige i Angeredsförorten Hammarkullen i Nordöstra Göteborg. Partiet har starka rötter politiskt och socialt i såväl föreningslivet som på arbetsplatserna. RS har genom åren visat att kamp och organisering lönar sig. Genom aktivt agerande och att samla grannarna runt gemensamma krav har stödet vuxit fram. Om den förankring RS har i Hammarkullen skulle finnas i hela Göteborg skulle vi ha en helt annan stad.

RS medlemmar har gjort sig kända i området för den hängivna kamp för upprustning av förorten man stått i ledningen för. Många föreningar och arbetsplatser vänder sig till partiet med hjälp om stöd mot nedskärningar. RS agerar alltid genom att samla till bredast möjliga motstånd.

Genom RS erfarenhet och stöd har Hammarkullen kommit att bli en förort som kännetecknas av kamp och motstånd som vunnit viktiga segrar. RS offentliga möten har fungerat som en samlingspunkt för hundratals och därigenom bildat nätverk, förortsråd och samarbeten.

Ett parti ska bedömas utefter vad de gör, inte av vad de säger och det är ur aktiv kamp som RS hämtar sitt stöd. Rättvisepartiet Socialisterna har flera gånger bjudit in till möten och planering av hur vi samlar största möjliga motstånd för att förändra vår levnadssituation.

Med flygblad och affischer, dörrknackning och informationsmöten har boende informerats om kommande nedskärningar med uppmaning till kamp och protester. Partiet är ofta spindeln i nätet i nätverk och samarbeten i området.

På meritlistan av viktiga segrar finns:

Kommunalisering av Bredfjällsgatan och Gropens gård där partiet var först ut att under flera år kämpa mot oseriösa riskkapitalister med krav som senare fick stöd av Hyresgästföreningen.

Gratis simskola och gratis inträde på kommunala simhallar, vanns genom projektet Rätt att simma där RS medlemmar organiserat gratis simskola och opinionsbildat om att simkunnighet inte ska vara en klassfråga.

Somaliska och bolivianska föreningslokaler räddas från nedläggning efter protester.

Bad och gym räddades i Hammarkullen från att läggas ned efter en lång kampanj från Rättvisepartiet Socialisterna som riktade sig emot Idrott och föreningsnämndens planer på att stänga Hammarbadet.

Förortsmarscher mot nedskärningar på skola, förskola och fritidsgårdar. Tillsammans med andra marscherade RS till Hammarkullen från Centrala Göteborg mot kommunfullmäktige.

Förortsrådet bildades på ett möte organiserat av RS med 100 representanter från föreningar och arbetsplatser som tillsammans driver gemensamma frågor och träffas kontinuerligt för att diskutera områdets framtid.

Streetbasketplan upprustad i Sandeslätt av Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar.

Stoppa våldet för trygghet och välfärd efter skottlossningar och våld har RS tillsammans med andra organiserat demonstrationer och möten med krav på förebyggande åtgärder.

Förortsfestivaler och lokala torgspelningar har organiserats under flera år tillsammans med andra för att skapa glädje och gemenskap.

Kampen för Angereds skolor startade på ett offentligt möte initiatierat av RS där 350 föräldrar deltog, mötet blev upprinnelsen till en kamp som engagerade tusentals i området.

Mixgården räddades från att stängas efter ett samarbete mellan RS och fritidsgårdens personal och ungdomar samt andra aktiva i området.

Biblioteket räddades från att stängas och genomför nu istället en upprustning och ombyggnad efter att protester organiserats mot att stänga biblioteket.

Kamp för att rädda vårdcentralen, ockupationer och protester som än idag hemsöker stadens politiker då detta var den första stora kampanj som RS stod i ledningen för i Hammarkullen och lade grunden för den organisation RS har i stadsdelen och staden idag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!