Kampen för Allhuset MittiByn växer

2012-11-15 15:44:55
Som Offensiv har rapporterat om tidigare står medborgarhuset Allhuset i Hässelby inför ett akut hot om nedläggning. Den 9 november uppvaktade Aktionsgruppen Rädda Allhuset lokalpolitikerna under den ”medborgardialog” som staden då genomförde i Hässelby gård.

En av de aktiva i nätverket är konstnären Bibbi Engberg, som ­förklarade varför Allhuset spelar en sådan ­viktig roll i stadsdelen:
– Allhuset erbjuder lokaler för mängder av föreningar och verksam­heter, här ordnas filosoficafé, akvarellmålning, schackspelande, möten med lokala föreningar – listan kan göras lång. Många av ­verksamheterna skulle inte ha någonstans att ta vägen om Allhuset stängs ner.
Leif Larsson, lokalpolitiker (V), som också är med i kampanjen påpe­kar att huset även är en viktig mötes­plats i stadsdelen där allt från pensio­närer till unga somaliska tjejer har kunnat träffas och umgås.

Allhuset har hittills finansierats av de tre allmännyttiga bostadsbolag som dominerat i Hässelby-Vällingby. Nu har dock avtalet gått ut ­samtidigt som ett av bolagen i fråga, Familjebo­städer, sålt ut sina lägenheter i området till privata Willhem AB, som ­inte vill ge något stöd till Allhuset.
En annan lokalpolitiker som fanns på plats vid medborgardialogen var Lars-Åke Davidsson (FP) som även är styrelseordförande för Allhuset. Trots att han var med och startade upp verksamheten 2009 kallar han kampanjen Rädda Allhuset för ­”värdelös”. Han håller inte med nätverket om att kommunen borde skjuta till pengar, inte ens tillfälligt medan ett nytt avtal förhandlas fram med bostadsbolagen. Istället förbereder han för nedläggning såvida han inte lyckats hitta finansiering hos någon fond och stiftelse senast den 19 december, och han ser överhuvudtaget inte rätten till mötesplatser som Allhuset som en politisk fråga.
Sanningen är att den planerade nedläggningen är direkt beroende av politiska beslut. Högerstyret i stadshuset står bakom privatiseringen av allmännyttan och har även systematiskt prioriterat ned kulturell och social verksamhet i förortsstadsdelarna.
Kampen för Allhuset går vidare, i nuläget har 1 300 namn samlats in och en mejlkampanj inletts. På frågan om huruvida mer radikala kampme­toder, t ex en ockupation, kan bli aktuellt svarar Leif Larsson att det inte är uteslutet att ta till längre fram.

AnnaMaria Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!