Kampen mot bergtäkt i Ekeby inte över – demonstrera 25 augusti

2018-06-13 10:52:01

foto: Mattias Bernhardsson
Kampen måste trappas upp mot de miljöförstörande planerna.

I april kom domen. Mark- och Miljööverdomstolen gav bergproducenten Sand och Grus Jehander AB rätt att i 20 års tid ta ut fyra miljoner ton berg från Ekeby utanför Tungelsta i Haninge – en total skövling av ett av de hästtätaste kulturlandskapen i länet. Men kampen fortsätter från boende och aktiva.

Tunglastad trafik, dygnet-­runt-buller, sprängningar, vibrationer och dammoln kommer att bli vardag för de boende i området. 160 lastbilar om dagen på lilla Söderbyvägen, en lastbil var fjärde minut, kommer att tillintetgöra allt vad trafiksäkerhet och kvällspromenader heter.
Kampen mot bergtäktsplanerna har pågått i många år. Men striden är inte över.
Torsdagen den 7 juni höll kampanjen mot bergtäkten ett möte i Ekeby loge. Nu förbereds en stor manifestation den 25 augusti och arbetet för att stoppa täkten trappas upp på olika plan.

Över trehundra boende överklagade Jehanders ansökan, men ytterligare hundratals boende har fråntagits sin talesrätt av domstolen och därmed förvägrats rätten att överklaga.
– Det är vi små mot de stora, men vi är fler. Vi ger oss inte. Nu har vi planerat och nu ska vi bli fler, säger Gisli Jonsson, hovslagare och aktiv i kampanjen mot bergtäkten.
– Protester och organisering är avgörande, det visade kampen mot Nordkalk på Gotland, där ockupationer och massiv civil olydnad fick stort gehör och stöd, säger Mi Alforsen från Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i kampen mot bergtäkten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!