Friends senaste rapport om läget vad gäller mobbning i skolan, Friendsrapporten 2015, visar att över 60 000 elever mobbas i skolan, vilket motsvarar ungefär två barn per klass. En majoritet av offren har blivit mobbade under en längre tid. Detta är samma statistik som för 20 år sedan och rapporten visar inga som helst framsteg.
För att motverka detta problem vill nu Friends och Lärarförbundet student att regeringen ska satsa på att rektorerna ska få en ökad medvetenhet och även införa ett så kallat trygghetslyft i skolan.
Enligt Friends lär detta trygghetslyft kosta drygt 650 miljoner kronor, vilket är lika mycket som matematiklyftet. Ifall förslaget skulle genomföras menar organisationerna att det ska göra en skillnad för elevernas trygghet i skolan. De hoppas på att de 60 000 eleverna ska kunna känna sig trygga och få en bättre situation i skolan.
Mobbning är en större eller mindre del av allas vardag och det är väldigt svårt att förhindra sådana problem i ett samhälle som styrs av en girig och snål högerpolitik.
Politiker hävdar att det inte finns resurser till att rusta upp skolorna – när det i själva verket har skett en omfördelning av pengarna, som försvinner till de rika som bara kräver mer.
Är det inte dags att kräva att resurser läggs på de som behöver det, till det som en majoritet av samhället kan ta del av och är i akut behov av? Vad hände med mänskliga rättigheter och att inte behöva gå till skolan med en klump i magen? Trakasserierna är ofta kopplade till etnicitet, kön och funktionsnedsättning. Barnen lär sig av de vuxna och samhället de lever och växer upp i – säger inte det en del om de samhällsstrukturer som råder som upprätthåller rasism, sexism och andra förtryck?
Mobbning behöver inte vara att bli nedtryckt i toaletter eller att få kläderna stulna i omklädningsrummen. Det är oftast en osynlig mobbning som folk är medvetna om, men inte tar tag i då det inte rör dem själva. Vardaglig mobbning kan vara allt ifrån att bli utfryst i grupparbeten, att behöva äta själv i matsalen eller att ständigt få elaka kommentarer och kalla blickar. Alla har vi sett det, upplevt det eller utsatt någon annan för det.
Det som behövs är ökad lärartäthet, mer elevhälsovårdande personal och fler kuratorer som är på plats när det behövs. Det som behövs är en kamp för upprustning av välfärden.
Barnen är framtiden och därför är skolorna något av det viktigaste vi har. Det är dags att inse det nu. ■