Kampvilja på valupptakt för Rättvisepartiet Socialisterna i Västra Götaland

2011-04-17 10:33:28
Torsdagen den 14 april hade Rättvisepartiet Socialisterna i Västsverige valupptakt i Hammarkullen folkets hus. Mötet präglades av kampvilja och positiv stämning inför den kommande valkampanjen. Över 60 medlemmar och sympatisörer deltog, 19 talare från sju partiföreningar talade, en ny medlem värvades och 9577 kr samlades in till valkassan.

Linnéa Wallberg, ordförande RS Kortedala-Bergsjön, öppnade som talare med att berätta om det arbete som RS Väst gjort det senaste året och om hur vi växt som parti tydligt visas i alla de kampanjer och kamptillfällen vi deltagit i. Linnéa talade om vårt arbete i Aktion Mot Deportation och om den akuta situation som råder inom asylpolitiken, men även om de internationella solidaritetsmanifestationer och demonstrationer som vi har initierat och varit en del av.
– Vår roll blev av desto större vikt då media hyllade det militära ingripandet. Vi är motståndare eftersom det endast är ett svepskäl för att återta förlorat inflytande i arabvärlden, samt att ha fortsatt kontroll över oljeproduktionen.

Stefan Berg berättade om hur RS sedan nyetableringen i väst i början av 2000-talet stått i frontlinjen för kampen mot nedskärningar, och om den potential vi har som parti att växa och etableras ytterligare i och med valkampanjen.
– RS skolar sina medlemmar inte bara på partiföreningsmöten, utan ute i verkligheten bland arbetare och unga, bland grupper ute i kamp och valkampanjen var ett utmärkt tillfälle att utveckla våra kadrer här i Göteborg. När vi gick in i valet var vi starkare än nånsin, och jag skulle vilja påstå att vi när valet var över hade växt ytterligare, sa han om valet 2010.
I frågan om asyl tog Stefan även upp hur svenska staten lägger ut miljontals kronor på chartrade Frontexplan och har 3000 poliser vars enda uppgift är att leta efter gömda flyktingar när man istället borde lägga pengarna på bostad, jobb och utbildning åt nyanlända.

Första talare var Reza Yekehzare, papperslös flykting och deltagare i sittstrejken på Smyrnakyrkan, som tackade för det stöd de fått av RS i sin kamp.
Sedan kom Murat Solmaz, ordförande i Biskopsgårdens partiförening, in på arbetet med förortsinitiativet Pantrarna i Biskopsgården. Murat talade om hur Biskopsgården tidigare haft åtta fritidsgårdar, men idag bara har en. Han belyste även hur det var viktigt att få ungdomar i förorten att rikta sitt missnöje mot samhället till kampvilja.
– Genom Pantrarna vill vi få ungdomar att ta ut sin ilska på ett progressivt sätt, sa Murat.

Minela Mahmutovic, ordförande för RS Hammarkullen talade om den statliga rasismen.
– Det behövdes inget SD i riksdagen för att driva den inhumana flyktingpolitik vi sett de senaste 25 åren. Skillnaden mellan SD och Migrationsverket är att SD är mer öppna med sin rasism.
Även Osama Elagous från Egyptiska föreningen tackade för gott samarbete.
Jörgen Jensen hade ett komiskt inslag som avslutades med att veckla ut en 3×1,5 meter affisch från GP med en bild på RS och texten massiva protester mot SDU.
Denny Jovanovic, RS Kortedala-Bergsjön talade om kampen mot rasism och RS roll i demonstrationen mot SDU i söndags.
Erkki Kuningas från Marks partiförening och Henrik Nygren från Uddevalla partiförening berättade om situationerna för vården i Uddevalla och Mark, och hur politiker centraliserar vården med försämringar och överbelastning som följd.
Lina Westerlund RS Majorna talade om kampen mot nedskärningar på förskolor och skola i Majorna.

I frågan om gratis kollektivtrafik så berättade Johannes Lundberg att det två år gamla biljettsystemet hittills har kostat 478 miljoner kronor och att det sker 190 000 biljettkontroller i månaden, då även med polis. De pengarna skulle istället kunna ge Göteborgare gratis kollektivtrafik i åtta år. Det belystes även flera gånger under mötet om de nya medlemmar vi fått i Västra Götaland under året med chans till etablering på fler orter.
Mötet avrundades av Arne Johansson från RS verkställande utskott och chefredaktör på Offensiv. Han berättade om den rådande situationen i världen, om revolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern och om hur kapitalismen som system fallit i popularitet världen över. Men även om situationen i Sverige med en borgerlig regering som gång på gång attackerar skola, vård och omsorg och en opposition som inte borde få kalla sig detta.

Rättvisepartiet Socialisternas roll blir allt tydligare i ett Sverige där vi står ensamma som det enda kämpande alternativet mot privatiseringar, nedskärningar och högerpolitik.
Klara Heydar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!