Kaos i nya sjukförsäkringen

2008-09-01 12:22:22
Den oro som den nya sjukförsäkringen har skapat bland tusentals sjukskrivna har knappast gjort dem friskare. Redan efter två månader kan man tala om ett fiasko och värre kommer det bli.

– I riksförbundet för social- och mental hälsa, är vi mycket oroade. Många blir kallade till nya möten med sin läkare och-/eller försäkringskassans läkare. De flesta misstänker att syftet är att gallra bort så många som möjligt från ersättningssystemet. Det är politikernas enda målsättning, säger Samson Wendott i Gävle till Offensiv.

Syftet med socialförsäkringspolitiken stavas: mindre av mänsklig kontakt.
En given effekt efter åratal av personalminskningar och nedlagda kontor. För Samsons del var det 1,5 år sedan han träffade sin handläggare.
Inte ens inför sommarens stora omläggning av sjukförsäkringen gav regeringen Försäkringskassan de ekonomiska resurser som krävs. Kassans begäran om ytterligare förberedelser kördes över. Nu står 10 000 av landets fattigaste pensionärer utan bostadstillägg, de har fått vänta sedan slutet på maj. Handläggningstiden för föräldrapenning- en har stigit till åtta veckor.
Personalbrist, fler ansökningar och en intern omorganisation är vad Försäkringskassan uppger som orsak.
Om Försäkringskassans ledning undviker att gå i konfrontation med uppdragsgivaren Christina Husmark-Pehrsson, socialförsäkringsminister, så gäller det inte facket.
Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, skriver i en debattartikel (Gotlands Allehanda den 25 juli) om den nya sjukförsäkringen: ”Vi befarade att försämringarna skulle komma att bli stora, vilket nu också blir tydligt.” Hon talar om rättsosäkerhet, återvändsgränder och avgrunder i det ”systemskifte i sjukförsäkring- en med dramatiska konsekvenser för enskilda sjukskrivna”.
I början av juli fick sjukskrivna ett brev med skandalskrivningen som sa att 80 procents ersättning efter ett års sjukskrivning förutsätter sjukdomar med ”livshotande karaktär”. Då skyllde Husmark- Pehrsson ifrån sig på Försäkringskassan som påstods ha feltolkat direktiven. Men Siv Norlin påtalar att skrivningen först förekom i ett PM från socialdepartementet.

I början av augusti kom ”nyheten” att 20 000 sjukskrivna förlorar rätten till sjukskrivning och blir utförsäkrade om ett och ett halvt år. Idag har 60 000 av de som är sjukskrivna varit det i över ett år. Av dessa beräknar nu Försäkringskassan att två tredjedelar antingen kommer börja jobba eller gå i pension. Resten kastas ut i tomma intet.
– Det är dubbelt så mycket som i tidigare prognoser. Vi vet ännu inte vad som händer med dem, sa Magdalena Brasch, verksamhets- chef på Försäkringskassan till TT den 5 augusti.

Att konsekvenserna av den stora sjukförsäkringsreformen offentliggörs en månad efter att det nya systemet börjat gälla är i sig uppseendeväckande. Husmark-Pehrsson uppger att regeringen ska komma med ett förslag till hösten på vad som ska hända med alla tusentals som faller mellan stolarna. Men det är alltför uppenbart att regeringen struntar i dem. Och prognoserna kommer få skrivas upp flera gånger om då en kapitalistisk ekonomi i nedgång innebär allt fler stängda dörrar för långtidssjukskrivna jobbsökare.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!