Kapitalismens misslyckande

2017-10-19 21:59:12

foto: commons


Knappt hade byggandet börjat komma igång på allvar innan den kapitalistiska marknadsekonomin slog tillbaka och menade att ”det byggs för mycket i Sverige”.

Att det skulle byggas “för mycket” är egentligen absurt med tanke på att bostadsbristen och trångboddheten bara har blivit värre. Särskilt råder det brist på hyresrätter.
Men i händerna på vinstjagande byggbolag åker bostadsbyggandet berg- och dalbana. Vad som snabbt går upp kan snabbt gå ner, och just nu tycks det vara på väg nedåt. Det kan till och med bli fråga om fritt fall. Inte för att ”det byggs för mycket”, utan för att värdet på byggbolagens aktier börjat sjunka som en sten på börsen.
”Vårens optimism har förbytts till pessimism när det gäller byggsektorn. Sedan juni har flertalet byggrelaterade aktier haft en rejält trög utveckling. Börsens breda index har backat 6 procent de senaste tre månaderna. Tunga byggbolag som Skanska, NCC och Peab är alla ned 14-16 procent under samma period. Bostadsspecialisterna JM och Bonava har fallit ännu mer, cirka 19 procent”, noterade en börsanalytiker på Avanza Bank i september. För byggbolagen är aktiekursen och vinster det viktigaste, så byggboomen kan redan ha nått sin topp.
Att den så kallade byggmarknaden kontrolleras av fyra stora monopolföretag håller på att skapa en överproduktion av bostäder. Det låter vansinnigt, men kapitalismen är inget rationellt system och på marknaden härskar andra lagar än förnuftets och behovens.
Den upptrissade vinstjakten har gjort att priser och hyror i det nyproducerade beståndet lämnat det jordiska. Dyr nyproduktion håller på att förvärra bostadsbristen. Det är inte ovanligt att hyran i en nybyggd tvåa, som för övrigt bara blir mindre och mindre vad gäller antal kvadrameter, ligger på omkring 11 000 kronor. I Stockholm och andra storstäder kan hyran vara ännu högre. Hyran för en nyproducerad lägenhet stiger också mycket snabbare.
”Hyran för nyproducerade bostäder har de senaste två åren ökat sju gånger mer än för vanliga lägenheter. En ny bostad i landets två största städer är nu dubbelt så dyr att hyra som en genomsnittlig hyresrätt”, skrev Hyresgäströrelsens tidning Hem & Hyra i början av oktober.
De bostadslösa har inte råd att flytta in i de nya dyra lägenheterna. Och redan nu kan vi alltså vara i en situation där det finns både bostadsbrist och – som dyra monument över kapitalismens misslyckande – även tomma lägenheter. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!