Katastrofalt läge för sjukvården i Trestadsregionen

2016-01-20 16:05:25

foto: Pressbild / Västragötalandsregionen
Sparplaner innebär att 700 vårdplatser ska väck från NU-sjukvården, vilket innefattar NÄL (bilden) och Uddevalla sjukhus.

Det råder resursbrist på stora delar av sjukvården runt om i landet. Men på NU-sjukvården i Trestadsregionen (Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla) når den mardrömslika nivåer, med fler omorganiseringar och nedskärningar runt hörnet.

Vårdförbundet rapporterade i Vårdfokus den 8 januari att antalet överbeläggningar under årets första måndag steg till 100 stycken.
Samtidigt kokar det under ytan bland personalen och bland vissa avdelningschefer som har protesterat mot både resursbristen och kommande omorganiseringar som i praktiken blir nedskärningar på de drabbade avdelningarna. Dessa nedskärningar gäller bland andra avdelningar för BB, kirurgi, pyskiatri och en avdelning för äldre med benbrott som har blivit av med en tredjedel av sina vårdplatser och som saknar hälften av sjuksköterskorna.
Under året planeras det att vara 700 vårdplatser på NU, 100 mindre än förra året. Över 500 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har skrivit på en namninsamling mot nedskärningarna på initiativ av läkarchefen för kirurgin Johan Tjärnström.

Som om det inte räckte hycklar de högsta cheferna på NU. Samtidigt som de slår på stora trumman om att avdelningarna ska spara in så mycket det bara går, går de själva på en tvådagars konferens på Thorskogs slott där kostnaden – 22 000 kronor plus moms för tio personer – betalades av sjukhuset. Viktoria Börjesson, ledamot för läkarfacket på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) säger till P4 Väst den 14 januari att mötet är stötande och olämpligt.
Det här är inte en hållbar situation, utan en situation som kommer att förvärras under året om inte utvecklingen vänds. NU som helhet, likt Södra Älvborgs sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, lider av resursbrist. Därför kommer en avdelning att ställas mot en annan på bekostnad av personal och brukare.

Läkarfacket har stött kritiken och protesterna från personalen. Det som skulle behövas, för att tvinga fram mer resurser, är att facken försöker nå ut till brukare och anhöriga för att öka pressen på chefer och politiker med såväl möten som protester.
Vården i stort runt om i landet har varit nedskärningsdrabbat under en längre tid och Dagens Samhälle har gjort en sammanställning som visar att det saknas 600 vårdplatser varje dag i Sverige. I Väst­sverige är det värst.
Det är på hög tid att vårdnedskärningarna i Sverige möts av ett nationellt vårduppror. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!