Kievs första Prideparad blev inte av

2012-06-01 00:26:44


För första gången skulle en Prideparad hållas i Kiev i Ukraina, men den blev brutalt attackerad av homofober.

Ukrainsk polis valde att stoppa Kievs första Prideparad då man inte kunde garantera säkerheten för arrangörerna. De 150 poliserna var dock inte utrustade för att skydda paraden mot de ca 1 000 motdemonstranterna som hade fått reda på paradens hemliga startplats och inget gjordes för att hålla dem ifrån paraden. Polisen hade aldrig för avsikt att skydda arrangörerna, något som även Amnesty pekar på i ett uttalande.

– Det har varit tydligt från första början att Kievpolisen inte ville att marschen skulle genomföras. Deras ovilja att engagera sig i evenemanget och säkerställa tillräckliga säkerhetsåtgärder för att skydda demonstranterna gjorde att arrangörerna fruktade för sin egen säkerhet, säger Max Tucker, som är kampanjarbetare för ­Amnesty i Ukraina. Även RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund, som skulle delta i marschen, kritiserar polisen:
– Det är ju ett positivt tecken att man fick tillstånd att genomföra paraden, men det är ju inget värt om ­inte polisen säkerställer säkerheten.

När sedan ordföranden för Gay Forum for Ukraine, Svyatoslav Sheremet, skulle meddela att marschen inte blev av, blev han våldsamt attackerad av nynazister, mitt framför kamerorna. Detta skedde samtidigt som en parlamentarisk kommitté i förra veckan uttryckte stöd för ett lagförslag mot ”homosexuell propaganda”. Ett förslag som är slående likt det som genomfördes i St Peters­burg i februari.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att man inte kan lita till att staten och dess polismakt ska skydda kämpande aktivister. Vi måste säkra våra egna rättigheter genom en egen organisering mot förtrycket.
Det radikala gruvarbetarfacket Augusti 80 i Warzawa är ett bra exempel på detta. De har skyddat Prideparaden där sedan 2007 genom att gå längs med marschen med ”röda vakter” och har därmed hållit högerextremisterna borta.
Som socialister vet vi att hbt-förtrycket kommer från samma källa,  det rådande systemet, som rasismen, kvinnoförtrycket och andra förtryck mot människor. Den härskande klassen i Ukraina har inget som helst intresse av att skydda eller värna om hbt-personers rättigheter. Den ser istället den växande rörelsen som ett hot mot dem. Det är därför de försöker slå ner så hårt mot hbt-rörelser­na och de sociala rörelser som växer sig större i Ukraina och övriga Öst­europa för tillfället.
Samtidigt har Migrationsverket i Sverige inga problem med att utvisa hbt-flyktingar, politiska flyktingar, sjuka, gamla och så vidare till ­hemska förhållanden. Vi ska inte glömma att det var till Ukraina de i oktober beslutade att utvisa 91-åriga Ganna Chyzhevska, som är dement och har hjärtproblem.
Utvisningen stoppades i sista stund tack vare den mediestorm som växte fram mot beslutet.

Det krävs att arbetarklassen i alla länder organiserar sig för att bekämpa våldet och hatet mot alla förtryckta människor, organiserar sig i kamp och kanaliserar sin ilska mot systemet. Bara så kan förtryckarapparaten  kapitalismen stoppas.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!