Klimatkrisen förvärras – fler kommer tvingas på flykt

Översvämning i Bangladesh. En av sju bangladeshier, omkring 24 miljoner människor, kommer att ha tvingats på flykt från sina hem på grund av klimatförändringar till och med 2050 (Foto: Rezowan / Wikipedia CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Klimatförändringarna och global uppvärmning slår hårt mot världens önationer och fattigare länder. Bangladesh är en särskilt utsatt nation, som redan har drabbats svårt av särskilt översvämningar. Och enligt Världsbanken den 15 februari kommer en av sju bangladeshier, omkring 24 miljoner människor, att ha tvingats på flykt från sina hem på grund av klimatförändringar till och med 2050.

Världsbanken spår att det fram till 2050 kommer att finnas 216 miljoner klimatflyktingar totalt i världen, från dagens cirka 22 miljoner.
Enligt BRAC, Bangladesh största frivilligorganisation, är redan 30 procent av den interna migrationen i landet på grund av det förändrade klimatet.
Fortsatt sätter dock världens makthavare och härskande elit klimatet helt på avigsidan. Deras klimattoppmöten ger inget hopp till världens massor och arbetare om en förändring. Särskilt när fjolårets toppmöte COP27 hölls i diktaturens Egypten och detta års klimattoppmöte COP28 kommer att hållas i oljestaten Saudiarabien.
COP27 blev en marknad för att köpa fossila bränslen, vilket väl säger allt. Inte nog med att fossilindustrin hade över 600 representanter på mötet – såväl Egypten som Saudiarabien framhävde gas som en ”grön energi” och den stora närvaron av olje- och gasindustrin hyllades av olika direktörer och vd:ar som närvarade på mötet.
Avtalet blev som väntat ett urvattnat svek som gör det fritt fram för nya investeringar i fossila bränslen – det står överhuvudtaget inget om att dessa smutsiga energier ska minskas eller fasas ut.

Ingen tillit kan ges till ett bankrutt system som jagar vinster på klimatets bekostnad, eller till dess representanter i form av politiker, kapitalister, direktörer med flera.
Det är inte bara Bangladesh eller nationer ”långt borta” som drabbas. Klimatkrisens effekter gör sig kännbar i alla delar av världen, effekter som bara kommer förstärkas i takt med att klimatkrisen fördjupas.
Därför krävs det enad arbetarkamp för en verklig grön omställning som kombinerar klimatkampen med en kamp för trygga jobb, bostad och välfärd för alla, rättvis fördelning av världens resurser, med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!