Ukrainakriget ett år: Svensk chockdoktrin och militarism

Med chockdoktrinen som medel driver regeringen, kapitalister och hela det politiska etablissemanget på för en långtgående militarisering och Natomedlemskap (Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

För ett år sedan inledde den ryska krigsmakten sin fruktansvärda invasion av Ukraina. Sedan dess har den förra S-regeringen såväl som dagens blåbruna regering använt kriget för sina egna och Västimperialismens geopolitiska intressen, inte Ukrainas civila och flyktingar.

”Krigets offer är Ukrainas befolkning, medan ansvaret ligger på det globala kapitalistiska system som skapat Putin och de hårdnande imperialistiska motsättningarna”, skrev Offensiv den 22 mars förra året.
S-regeringens första reaktion när Amnesty International varnade för en humanitär kris strax innan krigsutbrottet i februari 2022 var att slå igen dörren på flyktingarna.
Men regeringen tvingades snabbt att backa inför den överväldigande starka opinionen, som krävde att Sverige skulle ta emot de som flydde. Kriget innebar ett omskakande för de flesta människor; en reaktion var solidaritet och en genuin vilja att stödja det ukrainska folket; en annan parallell reaktion var rädsla och ovisshet.
Och det var rädslan och ovissheten som regeringen, kapitalister och hela det politiska etablissemanget understödde för att kunna driva igenom vad de länge velat: Bryta med arbetarrörelsens historiska arv av antimilitarism och neutralitet (som redan i praktiken hade övergivits) och istället genomföra en långtgående militarisering och medlemskap i krigsalliansen Nato.

Centralt i kampanjen för militarisering och Nato är att förenkla världsbilden, i likhet med hur USA skapade begreppet ”ondskans axelmakter” inför invasionen av Irak 2003.
Den som kampanjar för vapen och Natomedlemskap kommer inte att vilja diskutera hur eller varför konflikterna mellan världens imperialistmakter har trappats upp, eller hur det nya kalla kriget mellan USA och Kina är kopplat till den ryska aggressionen. ”Varken Putin eller Nato!” var därför en viktig paroll för Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna när vi demonstrerade mot Rysslands invasion.

Bakom talet om att ”stärka Sveriges försvar” finns alltid de privata vinsterna.

”Börskurserna har skjutit iväg för Saab och de andra europeiska försvarsindustriföretagen. Analytiker pekar på att det kan ta än mer fart framöver när Rysslands krig i Ukraina får andra länder att rusta upp”, kommenterade SvD Näringsliv när det begav sig.
”Det är inte en upprustning av Sveriges eller Natos krigsmakt – som är helt styrd av ekonomiska och politiska intressen – som kan stoppa Rysslands vidriga attack mot Ukraina. Det som kan stoppa Putin är en folklig revolt på hemmaplan, massprotester internationellt och ett globalt arbetarembargo mot Putins krigsmaskin”, skrev Offensiv i artikeln ”Se upp för chockdoktrinen” den 16 mars.
När Hamnarbetarförbundet inledde sin blockad mot ryska fartyg och varor den 28 mars 2022 avslöjades det hur falskt S-regeringens stöd till det ukrainska folket var. Regeringen avvisade helt hamnarbetarnas krav på ett regeringsbeslut för att stoppa fartygen och företagen i Sveriges hamnar drog facket inför Arbetsdomstolen, som till slut stoppade blockaden.

I maj förra året skickade S-regeringen in en ansökan om svenskt Natomedlemskap efter att ha avvisat alla krav på en folkomröstning. Och vid Natos toppmöte i juni slöt regeringen det motbjudande avtalet med Turkiet.
Avtalet innefattar exempelvis att Sverige ska agera som regimens förlängda arm, utelämna politiska flyktingar, stoppa ”desinformation” (kritik mot regimen) och ”terroristers” (politiska flyktingar) verksamhet i Sverige.
Även om Vänsterpartiet inte har gett upp Natomotståndet i ord röstade de för de praktiska konsekvenserna av Natoansökan – att öka Sveriges militära utgifter till Nato-kravet om motsvarande 2 procent av BNP.
Vänsterpartiets stöd till en total omläggning av försvars- och säkerhetspolitiken samt att de dumpade Natomotståndet helt i valkampanjen bidrog starkt till att försvåra bygget av en stark antikrigsrörelse i Sverige. Det bidrog också till att stärka högerns dagordning; att nationalism och ”nationell enighet” totalt ska överskugga arbetarkamp och välfärd.

Bakom talet om att ”stärka Sveriges försvar” finns alltid de privata vinsterna. Som Offensiv skrev för snart ett år sen: ”Nationalism, rasism och hat piskas upp som ett smörjmedel för den ena nationalstatens kapitalistklass intressen mot den andra. Vi andra betalar. De globala militärutgifterna 2020 var betydligt högre än vad som krävs för att utrota all fattigdom i hela världen”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!